Uradni poziv ZDSFU Vladi RS in Ministrstvu za kulturo

Spoštovani gospod predsednik Vlade RS Janez Janša,
spoštovani gospodje in gospe, člani in članice Vlade RS,
spoštovani gospod minister za kulturo dr. Vasko Simoniti,

aktivni ustvarjalci na področju produktivne kinematografije (približno tisoč samostojnih podjetnikov, približno 300 samozaposlenih v kulturi in samo 36 zaposlenih v javnih zavodih) z zaskrbljenostjo spremljamo v tem trenutku še nepredvidljivo, a brez dvoma v vsakem primeru in v vseh materialnih pogledih zelo neugodno dogajanje z dolgotrajnimi posledicami za vse, ki nas prizadeva epidemija koronavirusa covid-19.

Nedavni sklep Vlade o začasnem zadržanju izvajanja proračuna za vse neposredne proračunske uporabnike, od katerih smo v največji meri odvisni prav ustvarjalci na področju filma, nas je s tem, da nam zagotavlja večjo varnost in možnost preživetja, hkrati pahnil tudi na rob preživetja: v praksi takojšnje 30% proporcionalno zmanjšanje pravic porabe pri vseh neposrednih proračunskih uporabnikih na področju filma namreč pomeni, da se začasno ustavijo vsa plačila za že opravljeno delo (ki v skupni vrednosti trenutno znašajo cca. 600.000,00 evrov). Za delo, od katerega živimo in s katerim se skušamo preživljati filmski delavci vseh poklicev, profilov in statusov.

Za zdaj in za nedoločen čas v prihodnosti je gotov samo izpad dohodka. Ukrepi za zaščito delavcev s področja kulture, kamor spada tudi področje filma, so bili namreč ob izbruhu epidemije prepoznani kot nujni, a ne prednostno nujni. Kdaj bomo na vrsti?

“Podpora državljanom v izogib neproporcionalnim vplivom na njihove dohodke in delovna mesta ter trajnim posledicam epidemiološke krize” sta na samem vrhu prioritet usklajene akcije Evroskupine za omilitev posledic epidemije koronavirusa, ki namerava iz proračuna EU nameniti 37,3 miljarde evrov za zagotavljanje likvidnosti malih podjetij in zdravstvenemu sektorju, od katerih je za Slovenijo načrtovanih 586 mio sredstev (vir: spletna stran EU, včerajšnje Delo), zato vas prosimo, da urgentno preučite posledice svojih nedavnih in za nas uničujočih sklepov in jih revidirate tako, da bomo preživeli lahko tudi živeli.

Ustvarjalci slovenskega filma že več let opozarjamo na izjemno slabe razmere, v katerih delamo. Novembra 2018 se je v Državnem zboru sestal Odbor za kulturo, ki se je seznanil s položajem slovenskega filma in delavcev na področju filma (več konkretnih utemeljitev je na voljo v ediciji DSR NPF 2018-2023, povezava tu) ter na podlagi faktografskih podatkov soglasno podprl sklep o nujno potrebnem postopnem zvišanju sredstev za slovenski film do leta 2022 s 4,5 mio (kar je vsaj dvakrat manj, kot filmu namenjajo denimo države nekdanje skupne države: Hrvaška in Srbija trenutno cca. 10 mio; za primerjavo: Madžarska cca. 20 mio, Avstrija 90 mio) na 11 mio evrov.

Prosimo, ne pozabite tudi, da film postaja ena najobetavnejših gospodarskih panog, ob razcvetu katere lahko in bodo lahko cvetele ali zacvetele tudi druge panoge – in da ga ustvarjajo ustvarjalci-delavci-državljani-ljudje.

V času osamitve brez kulturnih dogodkov pa vas in vaše družine prijazno vabimo k ogledu slovenskih filmov, katerih ogled v okviru skupne akcije Vsi (filmi) doma! sodržavljankam in sodržavljanom brezplačno omogočamo slovenski filmski ustvarjalci na tej povezavi.

Odzvali pa so se tudi mnogi posamezni ustvarjalci in producenti, ki dnevno odklepajo dostop do svojih filmov na različnih kanalih in tako omogočajo ogled bogate in žanrsko raznovrstne slovenske filmske produkcije, o čemer slovensko javnost redno obveščajo na družbenih omrežjih.

Verjamemo in upamo, da boste našemu pozivu prisluhnili, saj imamo v dobrem spominu sodelovanje filmske stroke s pristojnim ministrom dr. Vaskom Simonitijem že iz časa njegovega prejšnjega mandata.

S spoštovanjem in z najboljšimi željami za uspešno delo v nadaljevanju mandata,

Zveza DSFU,
ki združuje filmske ustvarjalce:

Društvo slovenskih režiserjev (DSR),
Združenje filmskih snemalcev Slovenije (ZFS),
Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF),
Društvo FPS – filmski producenti Slovenije (FPS),
Društvo postprodukcijskih ustvarjalcev (DPPU),
Društvo avdiovizualnih producentov Slovenije (DAVP) in
Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI).

Deli: