Vprašanja in odgovori

1. Doživljam spolno nadlegovanje in me je strah spolnega napada. Kaj naj storim?

Če si v neposredni življenjski ali fizični nevarnosti, pokliči center za obveščanje na številko 112. 

Lahko si vnaprej prebereš, katere podatke bo potreboval center, tako bo manj možnosti, da te bo ob morebitnem klicu zgrabila panika. 

Če se bojiš napada, se obrni na eno od društev, naštetih v zavihku POMOČ, ki so pripravljena in usposobljena za posredovanje in ti bodo lahko svetovala, kam se lahko zatečeš, če bo to potrebno.

Če potrebuješ pravno ali psihološko pomoč, se obrni na enega od zaupnikov ali zaupnic, ki so na voljo za člane DSI in ZDUS; izbrani zaupnik ali zaupnica te bo povezal_a z ustreznim strokovnjakom ali strokovnjaki. 

Filozofska fakulteta ima smernice, kako ravnati v primeru spolnega nadlegovanja ali nasilja (publikacija je objavljena z dovoljenjem): Smernice UL FF proti nasilju

»Zaradi lažje prepoznavnosti in ocene, ali gre za trpinčenje, spolno ali drugo nadlegovanje, spolno nasilje ali nasilje na podlagi spola, je pomembno, da žrtev dogajanje natančno beleži ter da vse neprijetne situacije in vsa neprimerna dejanja dokumentira. Dokumentiranje in beleženje sta ključnega pomena tudi za dokazovanje dogajanja v postopkih. Tudi v primerih, ko gre za enkratna dejanja, ki s strani druge osebe niso zaželena (npr. izsiljen poljub, poskus posilstva, siljenje v spolni odnos … ), se je treba nemudoma odzvati in dogajanje čim prej prijaviti.«

2. Doživel_a sem spolno nadlegovanje/spolni napad. Kaj naj storim?

V primeru spolnega napada čim prej poišči zdravniško pomoč. Pokliči osebo, ki ji zaupaš, naj bo ob tebi v času po napadu in te spremlja na urgenco. Če ne poznaš nikogar, na kogar bi se lahko obrnil_a, ali če želiš ob sebi usposobljeno osebo, se obrni na eno od društev, navedenih v zavihku POMOČ.

Če boš po napadu potreboval_a psihološko in/ali pravno pomoč, se lahko obrneš na zaupnice ali zaupnike DSI in ZDUS. 

Če doživljaš nadlegovanje, se lahko obrneš neposredno na zaupnice ali zaupnike DSI in ZDUS.

Pomembno je, da pišeš dnevnik dogodkov ter zbereš čim več dokazov, ki jih potem policija in tožilstvo predstavita sodišču.

Lahko se obrneš tudi na nevladne organizacije, ki ti bodo nudile psihosocialno pomoč in pomoč pri prijavi na organe pregona.

3. Želim ostati popolnoma anonimen_na.

Razumemo. Za popolno anonimnost se lahko obrneš na eno od društev, navedenih v zavihku POMOČ. Ko boš pripravljen_a spregovoriti tudi v skupnosti, se obrni na nas in pomagali ti bomo. 

4. Ali zaupnici_ku lahko zaupam, da moje ime ne pride v javnost? 

Da. Tvoje podatke in zgodbo bo poznal_a le on_a in strokovnjaki, h katerim te bo usmeril_a. Vsak izbrani zaupnik_ca se zavezuje k molčečnosti in varovanju osebnih podatkov. 

5. Kako izberem zaupnika_co?

Imena in kontakti zaupnic_kov so objavljeni v razdelku POMOČ. Zaupniki so skupina kolegov, ki ti omogoča, da si izbereš tistega, ki se mu najlažje zaupaš. Vsi pa so zavezani k molčečnosti in se držijo dogovora o varovanju osebnih podatkov.

 6. Doživel_a sem spolno nadlegovanje, vendar storilca nočem prijaviti. Mi lahko pomagate?

Da. Izbrani zaupnik_ca te bo usmeril_a na strokovnjake, s katerimi se boš lahko pogovoril_a o možnostih in korakih, ki jih imaš na voljo. To, da se obrneš na nas, ne pomeni avtomatične prijave, društvi za tako delovanje nista niti usposobljeni niti pooblaščeni.

7. Če se obrnem na vas, to ne pomeni prijave. Kaj se torej spremeni za storilca? 

Neposredno nič. 

V prvi vrsti gre za pomoč osebam, ki so doživele spolno nadlegovanje in nasilje ter možnost, da osebe spregovorijo o svoji izkušnji v varnem prostoru. 

Društvi pa si prizadevata tudi za spremembo odnosa do spolnega nadlegovanja in nasilja nasploh v naši skupnosti. Več podatkov imamo, lažje bomo oblikovali dejavnosti, ki bodo vsem omogočile ustvarjalno in varno okolje.

8. Torej tvegam, da se bom izpostavil_a in si uničil_a kariero, storilec_ka pa bo še vedno opravljal_a svoje delo?

To je mogoče. Nobena sprememba se ne zgodi čez noč in za vsako je potrebna kritična masa ljudi, ki se niso pripravljeni več podrejati ustaljenemu redu, ljudje, ki so se pripravljeni izpostaviti in zakonodaja, ki sankcionira nesprejemljiva dejanja. 

Če se ne moreš ali se (še) nisi pripravljen_a izpostaviti, lahko stanje pomagaš izboljšati s sodelovanjem v kampanjah za zakonsko redefinicijo nasilja, spremljaš delovanje DSI in ZDUS na področju ozaveščanja o spolnem nadlegovanju in nasilju in se aktivno pridružiš akcijam, ki jih načrtujemo v naslednji sezoni. 

Izpolni anketo, ki bo objavljena na spletni strani, zelo nam boš pomagal_a.

Lahko doniraš v sklad za pomoč žrtvam in/ali pri odločevalcih vztrajaš, da se zaščiti osebe, ki so se izpostavile. Če si odločevalec_ka, poskrbi, da bodo osebe, ki so se izpostavile, dobile delo. 

9. Spolno nasilje sem doživel_a pred leti in dejansko nočem premišljevati o svojem primeru, bi pa vseeno pomagal_a pri razbijanju toksičnega ozračja. Kaj lahko naredim?

Če opaziš spolno nadlegovanje ali nasilje, spregovori. Prepričaj se, da je varno zate in za osebo, ki nasilje doživlja, nato pa jasno povej, da je tako vedenje nesprejemljivo. Osebi, ki doživlja nasilje, daj vedeti, da ji verjameš in ne obsojaš. 

Obvesti vodstvo inštitucije ali projekta. Predlagaj, naj se vsi sodelujoči zavežejo k oblikovanju varnega ustvarjalnega prostora za vse sodelujoče. 

Aktivno sodeluj v akcijah DSI in ZDUS. 

10. Na vas se torej lahko obrnem tudi, če sem (bil_a) priča spolnemu nadlegovanju ali nasilju?

Da. 

11. Nisem prepričan_a, ali je neprijetni dogodek, ki se mi je pripetil, razlog, da se obrnem na vas?

Ljudje se na dogodke različno odzivamo. Včasih nam negotovost in dvom onemogočata presojo, vendar je doživljanje neprijetnih izkušenj individualno izkustvo, zato ni pravih ali napačnih oziroma pomembnih ali manj pomembnih pričevanj. Vsak dogodek, ki je bil za nas neprijeten je vreden omembe. 

V primeru, da je bil dogodek zate neprijeten in se odločaš, dvomiš, se obrni na nas. Odgovorili ti bomo na tvoja vprašanja in te napotili k strokovnjakom.

12.  Moški sem in doživel sem spolno nadlegovanje. Ali se lahko obrnem na vas? 

Seveda! Nadlegovanje, zloraba ali izsiljevanje je uveljavljanje premoči ne glede na spol, starost, spolno usmerjenost ali položaj osebe, ki te je nadlegovala ali te nadleguje.

13.  Potrebujem pomoč, vendar si je ne morem privoščiti.

Društvo na posebnem računu zbira sredstva za pomoč članicam_om, ki so doživele_i spolno nadlegovanje ali nasilje. Za pomoč našim članom smo prosili pravnike in terapevte. Naj te finančna situacija nikar ne odvrne od tega, da bi poiskal_a pomoč.