Z nami se neha

Stališče DSI in ZDUS do spolnega nadlegovanja in nasilja je jasno: ničelna toleranca.

A živimo v družbi, ki je do določenih oblik nasilja izjemno tolerantna, in socializirani smo bili v gledališko kulturo, kjer je bila tovrstna toleranca pod pretvezo narave dela dolga leta še posebej velika.

Zato ni dovolj imeti stališče, treba je ukrepati!

Ničelna toleranca do spolnega nadlegovanja in nasilja pomeni, da nudimo pomoč: če ste (bili) v izobraževalnem ali delovnem procesu izpostavljeni spolnemu nadlegovanju ali nasilju, se lahko obrnete na zaupnico_ka DSI in ZDUS, ki vas bo usmeril_a k ustreznim strokovnjakom – psihoterapevtom ali pravnikom. Če pri tem potrebujete finančno pomoč, lahko zanjo zaprosite društvi. Tisti, ki bi radi ostali popolnoma anonimni, lahko v zavihku »Kam po pomoč?« najdete tudi kontakte društev, ki vam lahko nudijo brezplačno in anonimno prvo pravno in psihosocialno pomoč.

Ničelna toleranca do spolnega nadlegovanja in nasilja pomeni stalen stik z inštitucijami: gledališča in AGRFT smo že povprašali o protokolih, vzpostavljenih za preprečevanje, odkrivanje in odpravljanje vseh vrst nadlegovanja in nasilja. Nekatera gledališča so nam takoj in podrobno odgovorila, odgovore drugih še čakamo. Korespondence in druge pobude bomo objavljali v razdelku Institucije.

Ničelna toleranca pomeni ustvarjanje okolja, v katerem bosta nadlegovanje in nasilje eksces, ne vzorec. Zaslužimo si okolje, kjer primerov spolnega nadlegovanja in nasilja ne bomo pometali pod preprogo ali si pred njimi v imenu »višjih ciljev« zatiskali oči. Za analizo stanja je delovna skupina obeh društev oblikovala anketo in že predstavila prve izsledke. Poročilo naj bi inštitucijam pomagalo izboljšati pravilnike, ki usmerjajo delovni ali izobraževalni proces, s tem pa bo tudi olajšano prepoznavanje in sankcioniranje zlorab. DSI in ZDUS bosta tako lažje načrtovala naslednje korake v kampanji proti spolnemu nadlegovanju in nasilju.

Naše prizadevanje v zvezi z ničelno toleranco pomeni tudi ozaveščanje o tem, kaj spolno nasilje in spolni napad sta, v kakšnih oblikah se pojavljata ter kako se z njima soočimo. Narava in naloga umetnosti je, da se ukvarja s konflikti in ekstremi, da išče tam, kjer drugi odnehajo. A to ne pomeni, da je treba umetnike v resničnem življenju izpostavljati nadlegovanju ali celo nasilju. Prav zato, ker naše delo zahteva določeno vrsto intimnosti, je še posebej pomembno, da prepoznamo ne samo hujše, ampak tudi subtilnejše oblike nadlegovanja, da se od njih ogradimo, nanje opozarjamo in – če jih prepoznamo pri sebi – z njimi takoj prenehamo.

Anketa

Društvi sta pripravili anketo, s katero želita preveriti dejansko stanje na področju gledališča in filma, saj se po pričanju članic in članov največ zlorab dogaja ravno med delovnimi procesi. Prvo poročilo za širšo javnost je dostopno spodaj.

Poročilo o anketi

Vprašanja

Kako prepoznamo vedenje, ki krši delovno etiko? Kdaj smo priče spolnemu nadlegovanju ali celo nasilju? Zakaj imamo pravico opozarjati na vedenje, ki ne ustreza delovnim normativom?

Pomoč

Če si življenjsko ali fizično ogrožen_a, pokliči 112! Društvi te lahko povežeta s pravnimi strokovnjaki in psihoterapevti, ki ti bodo nudili pomoč. Z njimi te bodo povezali kolegi zaupniki.

Kje

Sodeluj

Društvo na posebnem računu zbira donacije za pomoč članom_icam, ki so doživeli spolno nasilje. Če želiš prispevati ali dejavno sodelovati v kampanji #znamiseneha, nas kontaktiraj.

Kako

Institucije

Na tem mestu so dostopni pozivi in pobude, ki sta ju društvi naslovili na kulturniško javnost in inštitucije, v katerih delujejo ali se izobražujejo naši člani.

Pozivi

Spolno nadlegovanje

Izraz spolno nadlegovanje označuje različne ponavljajoče se oblike neželene verbalne in fizične pozornosti s spolno vsebino. V nobenem primeru ne sodi v delovno okolje.

Prepoznaj ga

Društvo

Izboljšanje delovnih pogojev, opogumljanje k spoštovanju sprejetih etičnih pravil stroke, spremljanje zakonodaje na področju kulture in socialne zaščite članov so cilji društev DSI in ZDUS.

Poročilo o delu delovne skupine