Nagrajenci 2023

Bienalno nagrado častni LOK

za izjemen opus plesnega ustvarjanja s prepoznavno poetiko in plesnim mojstrstvom na filmskem in avdiovizualnem področju prejme plesalec, koreograf, pedagog in umetniški vodja Iztok Kovač.

Zapisan v plesno zgodovino kot sokol, ki je priletel z vzhoda in ki je z neverjetno hitrostjo vihtel svoja krila, Iztok Kovač prav zares nikoli ni nehal leteti. Ni zgolj vrhunski ustvarjalec, katerega opus se razteza čez več desetletij, temveč dobesedno pogonska sila slovenskega sodobnega plesa, ki mu je z vztrajnostjo in vizijo uspelo utreti pot na evropske odre in obenem spremeniti način razmišljanja o zasebnih institucijah na področju umetnosti.

Iztok Kovač je slovenskemu sodobnemu plesu zagotovil zaščitni znak in utrdil njegovo prepoznavnost v svetovnem merilu. Njegov opus obsega nekaj manj kot štirideset avtorskih projektov in plesnih filmov, vodenje mednarodne skupine En-Knap in produkcijskega zavoda En-Knap ter ustanovitev in umetniško vodenje plesnega ansambla En-Knap Group ter Centra kulture Španski borci, ki javnosti poleg lastne repertoarne produkcije kontinuirano predstavlja tudi del slovenske in mednarodne sodobne plesne produkcije.

Prav posebno mesto v Kovačevem opusu zavzemajo plesni filmi. Večino jih je ustvaril v tandemu z režiserjem Sašem Podgorškom in so filmska nadgradnja njegovih predstav ter hkrati posvetilo Trbovljam, kjer sta dvajset let skupaj evidentirala zanimivo obdobje doline, postopno propadanje dvestoletne tradicije rudarstva in konec neke industrijske epohe. Surovo okolje delavskih Trbovelj sta izkoristila kot izjemno filmsko kuliso. Njuni plesni filmi so prejeli številne ugledne domače in mednarodne nagrade.

V zadnjem obdobju Iztok Kovač intenzivno raziskuje in ustvarja v 360-stopinjskem VR-mediju. Zasnoval je Oder360, ki pomeni vzpostavitev novega formata uprizoritvene umetnosti v obliki virtualizacije in ogleda predstav, posnetih s 360-stopinjsko kamero iz središča odra. Nov umetniški žanr pomeni stik med preteklostjo in prihodnostjo ter svojstveno vzpostavlja reformo umetniških del, saj v občinstvu na novo vzbuja radovednost. Žanr, ki je sicer vzklil v času pandemičnih omejitev, tudi v postpandemičnem času ponuja v premislek povezavo med odrom in gledalcem. Njegov namen ni nadomestitev klasičnega ogleda uprizoritvene forme, temveč vzpostavitev novega, vzporednega pogleda, potenciala, simulakra gledališča v novih okoljih in okoliščinah. Smer pogleda brez dramaturškega okvirja postane izbira gledalca, neposredna bližina nastopajočih pa privilegij, ki nam prej ni bil dostopen.

Zaradi vsega tega Sekcija plesnih ustvarjalcev Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev Iztoku Kovaču podeljuje bienalno nagrado častni LOK.

Fotografija: Andrej Lamut