Nagrajenci 2021

Bienalno nagrado častni LOK

za življenjsko delo prejme plesalec, koreograf, gledališki in filmski režiser

MILKO ŠPAREMBLEK

Milko Šparemblek se je rodil v Prevaljah na Koroškem 1. 12. 1928. Ko je imel tri leta, se je družina zaradi dela preselila na Hrvaško, kjer se je šolal in postal baletni solist v Hrvaškem narodnem gledališču leta 1952. Potem je klasično baletno šolanje nadaljeval v Parizu in Moskvi, študij modernega plesa pa pri Joséju Limónu in Marthi Graham v New Yorku. Postal je član številnih plesnih skupin v Parizu, vključno pri Janine Charrat, Béjartovem Baletu zvezd, Miloradu Miškoviću in Ludmili Tcherini. Leta 1955 je tudi koreografiral svoj prvi balet “L’Echelle”. Bil je baletni mojster v Bruslju pri Béjartovem Baletu XX. stoletja, direktor v Lizboni in Lyonu, njujorški Metropolitanski operi in v Zagrebu. Pripravljen pa je bil, da bi postal tudi baletni vodja v Ljubljani. Na mednarodnih odrih je postavil okoli 150 baletnih, opernih in gledaliških predstav. Za svoje delo je prejel čez dvajset nagrad – tudi našo Prešernovo!

Kot plesalec, režiser, koreograf in dramaturg je ustvarjal v okoli štiridesetih plesnih filmih in izvirnih televizijskih postavitvah v Franciji, Monaku, Belgiji, na Hrvaškem, v Nemčiji in Sloveniji vse od leta 1958. To bo pri nas še v prihodnje težko dosegljiv rekord, ne le zaradi števila del, ampak tudi zaradi njegove mednarodne veljave. Vsekakor je Milko Šparemblek za nas pionir na tem področju. Svetovno znan je film “Ljubimca iz Teruela” iz leta 1961, v katerem je plesal glavno moško vlogo in bil koreograf. Na RTV SLO je ohranjenih pet njegovih stvaritev: »Enigma Gallus« na Gallusovo glasbo (1989), »Hudičev trio« na Tartinijevo glasbo (1994), »Objem« na glasbo Vivaldija in Wagnerja (1995), »Epitaf za Srečka« na glasbo Kumarja (1998), »Toccata« in »Fuga v d-molu« na Bachovo glasbo (2000).

Delo Milka Šparembleka bo v slovenski baletni dediščini verjetno ostalo nepreseženo. Baletni par Pia in Pino Mlakar ter Milko Šparemblek so naše umetniške osebnosti, ki so trajno zapisane v svetovni plesni zgodovini.

Niko Goršič

Foto Darja Štravs Tisu

Nagrado LOK

za izjemno plesno stvaritev na filmskem in avdiovizualnem področju
prejme kratki eksperimentalni plesno-gibalni film CIRCULAT.

Utemeljitev:

Kratki eksperimentalni plesni film Circulat je delo sedmih mladih plesalcev in plesalk in režiserja Matjaža Mraka. Plesne ustvarjalke in ustvarjalci z mladostniško vnemo oživljajo zapuščene, zaprašene, od sveta pozabljene rudniške prostore; dekleta z ženstveno poetiko vstopajo v prostore surovega betona, mehčajo brezizhodnost situacije in razpirajo vprašanja ljubezni v času pozabe. Kamera smelo lovi njihov trud iskanja svobode, izpostavlja detajle izčrpanosti in ujame trenutke intime. Plesni film Circulat je kakovosten filmski izdelek, iz njega veje mladostniška plesna zagnanost, obenem pa se čuti premišljenost koncepta in opazi profesionalnost kamere, vse našteto skupaj tvori poetično in pomensko celoto, ki tvori čudovit preplet plesne in filmske umetnosti.

Koreografija: Urša Rupnik

Ples in soustvarjanje: Sanja Spirić, Borut Mlakar, Tina Benko, Neža Jamnikar, Urša Rupnik, Ema Križič, Jelena Radoičić

Scenarij, režija, direktor fotografije, montaža: Matjaž Mrak

Posnetek: https://vimeo.com/156183547

Prizor iz plesnega filma Circulat

Priznanje LOK 

za inovativno, domišljeno in estetsko izvirno plesno kreacijo na področju avdiovizualnih del v letu 2021 prejme kratki plesni film z naslovom Ubijalci sanj.

Utemeljitev:

Ubijalci sanj, je filmski prvenec koreografa in plesalca Jana Marolta. Kamero in montažo je vodil Nikola Janušić. Filmska miniatura, je izvedena v čudoviti uglašenosti z glasbo, prav tako izstopa zanimiva upodobitev plesalčevega notranjega sveta. Skozi fluidne amplitude in ritmične preseke odstira strahove, omejitve ter se spominja preteklosti, ki po besedah koreografa, simbolizirajo ponovni začetek in njegov prvi korak na neodvisni umetniški poti. Sekcija plesnih ustvarjalcev s ponosom podeljuje priznanje LOK kratkemu plesnemu filmu Ubijalci sanj, ki so ga izglasovali člani Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev in člani Sekcije plesnih ustvarjalcev.

Koreografija in ples: Jan Marolt

Kamera in montaža: Nikola Janušič

Posnetek: https://www.youtube.com/watch?v=Utqk3H6qpT0

Fotograf Nikola Janušič

Priznanje LOK 

za inovativno, domišljeno in estetsko izvirno plesno kreacijo na področju avdiovizualnih del v letu 2021 prejme kratki plesni film z naslovom Back.

Utemeljitev:

Ustvarjalci nagrajenega plesnega filma so: pod izvrstno koreografijo podpisana Anja in Aljoša Möderndorfer, dinamično, na trenutke skoraj brutalno plesno izvedbo so prispevali Anaia Alilovski Žagar, Tjaša Žibert, Ana Vičič, Rosalie Reya, Jan Marolt, Miha Furlan, Anja in Aljoša Möderndorfer. Kamero in montažo je tudi tokrat prevzel Nikola Janušić in z izrednim občutkom do telesa v gibanju prispeval k celoviti plesni kompoziciji. Kratki plesni film Back predstavlja odličen spoj koreografskega in režijskega dela, ki premišljeno in s pospeškom prave gibalne akcije, v sozvočju s prostorom, gledalcu ponudi čisti užitek plesa. Sekcija plesnih ustvarjalcev s ponosom podeljuje priznanje LOK kratkemu plesnemu filmu Back, ki so ga izglasovali člani Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev in člani Sekcije plesnih ustvarjalcev.

Koreografija in ples: Anja in Aljoša Möderndorfer

Ples: Anaia Alilovski Žagar, Tjaša Žibert, Ana Vičič, Rosalie Reya, Jan Marolt, Miha Furlan.

Kamera in montaža: Nikola Janušič

Posnetek: https://www.youtube.com/watch?v=WYaoHu6l11g

Prizor iz plesnega filma

Nagrado občinstva LOK 

prejme izvrstni in izvedbeno osupljiv kratek plesni film MISSING YOU. 

Nagrado so izglasovali obiskovalci strokovnega programa festivala Krafft na dnevu Sekcije plesnih ustvarjalcev ter občinstvo na naši spletni strani.

Idejna zasnova, koreografija in ples: Tian Ćehić 

Soustvarjanje in ples: Lara Šlibar

Posnetek: https://www.youtube.com/watch?v=iHxofao_dy8&list=RDiHxofao_dy8&start_radio=1

Prizor iz plesnega filma