Nagrajenci 2022

Veliko nagrado zlati LOK

za izjemen prispevek, bogatitev in razvoj plesne umetnosti na filmskem in avdiovizualnem področju prejme

BARBRA DRNAČ

Barbra Drnač se je rodila 11. marca 1961 v Ljubljani. Diplomirala je na Pedagoški fakulteti, poleg tega pa je svojo predanost plesu poglobila z dodiplomskim študijem na Akademiji za ples, ki se danes izvaja pod okriljem Alma Mater Europaea s sedežem v Ljubljani, in pridobila naziv diplomirana plesalka, koreografinja (VS).

Barbra Drnač kot plesna novinarka in kritičarka v naši kulturni sredini predstavlja sinonim za promocijo plesa. Na medijskem in plesnem področju deluje od leta 1992, ko je v naš prostor lansirala unikatno plesno oddajo Dance Session. Oddaja se je skozi leta njenega umetniškega delovanja razvila in poglobila ter preimenovala v danes vsem znano Parado plesa, ki jo spremljamo vsako nedeljo na programu televizije TV3. Kot urednica, avtorica in voditeljica ostaja zvesta osnovni liniji oddaje, ki je magazinskega tipa in vključuje vse zvrsti plesa, od zabavnega, športnega do umetniškega. Parada plesa je veliko pripomogla k popularizaciji in demokratizaciji plesa, saj ga približuje najširšemu krogu gledalcev in sproščeno blaži še vedno tu in tam prisotna, neproduktivna trenja med klasičnim baletom in sodobnim plesom, med zabavnimi in športnimi plesnimi zvrstmi ter plesom kot umetnostjo. Heterogenost in časovna omejenost oddaje ne omogočata posebnih strokovnih ocen, razmišljanj in analiz, vendar avtorica spretno poskrbi za strokovnost tako, da vabi v oddajo zanimive goste: koreografinje, plesalce, kritičarke, plesne pedagoge in organizatorje, ter jih spodbuja, da povedo o plesu prave stvari na pravi način.

Barbra Drnač že dolga zapolnjuje manko strokovnih in poljudnih prispevkov s področja plesnega novinarstva. Leta 2007 je odprla platformo Parada plesa, ki do danes ostaja naš edini spletni plesni medijski portal. Blagovna znamka Parada plesa je kot televizijski in spletni medij postala sinonim za podajanje ekskluzivnih in kakovostnih informacij o plesu in plesnih dogodkih. Leta 2004 in 2005 je bila idejna vodja in organizatorka letne prireditve in podelitve nagrad Povodni mož, ki je predstavljala edino slovensko plesno nagrado, ki je vključevala in nagrajevala ustvarjalce vseh plesnih zvrsti.

Plesna dejavnost je v naših medijih čedalje slabše zastopana, čeprav je ples v Sloveniji zadnja desetletja doživel izjemen razcvet. Žal ima ples v primerjavi z ostalimi umetnostmi in kulturnimi dejavnostmi v zavesti uredništev in javnosti še vedno nekakšno obrobno pozicijo, zato je kontinuirana skrb Barbre Drnač za promocijo plesa v slovenskem in mednarodnem prostoru – ki traja že celih 30 let! – izjemnega pomena. Pri tem je vredno izpostaviti tudi njeno aktivno udeležbo na največjih mednarodnih plesnih festivalih, kjer intenzivno promovira slovenski ples, pred njen mikrofon pa so stopile mnoge plesne, baletne in koreografske zvezde svetovnega slovesa.

Elegantna in barvita Barbra Drnač je osebnost brez dlake na jeziku, ki ne ovinkari, temveč ostaja zvesta svojim idejam, vrednotam in načelom. Ambasadorki slovenskega plesa, Barbri Drnač za prestižno stanovsko nagrado čestitamo in jo bodrimo, naj nas še naprej razveseljuje, izobražuje in promovira slovenski ples v vsej njegovi raznolikosti in širini znotraj naše prelepe dežele, kot tudi izven njenih meja.

Claudia Sovre

Fotografija: Marija K. Orašanin

Nagrado LOK

za unikatno, avtorsko prepoznavno, vsebinsko zaokroženo in izvedbeno dovršeno plesno stvaritev na avdiovizualnem področju v letu 2022 prejme kratki plesni film Malagueña by Jurij & Jagoda Batagelj.

Jagode in Jurija Batagelja, evropskih in svetovnih prvakov v latinskoameriških plesih, pa tudi znanih obrazov marsikaterega televizijskega šova in še kaj, ni potrebno posebej predstavljati. Tisto, s čimer sta zapeljala strokovno komisijo, je temperamentna in perfekcionistična Malagueña v njunem »gledališču sanj«, kot pravita sama, v katerem sta odplesala enega od svojih najboljših plesov. Tokratna filmska izvedba Malagueñe je nastala v spektakularni Puljski areni. Strokovna komisija je ob tem zapisala: »Oba sta tako tehnično kot izrazno izvrstna plesalca, prav tako je koreografija dovršena in odlično izvedena. Izbor lokacije je zelo dober, skupaj s kostumi nas efektno popelje v njun svet strasti. Upamo, da bosta nadaljevala z ustvarjanjem plesnih filmov.« Malagueño by Jurij & Jagoda Batagelj sta pomagala uresničiti tudi odlična opazovalca Jagodinega in Jurijevega gledališča sanj – mojstra kamere Nikola Janušić in Blaž Bednjički.

Sekcija plesnih ustvarjalcev s ponosom podeljuje nagrado LOK kratkemu plesnemu filmu Malagueña by Jurij & Jagoda Batagelj.

Koreografija in ples: Jurij in Jagoda Batagelj

Kamera: Nikola Janušić and Blaž Bednjički

Fotografija: Nikola Janušić

Nagrado LOK

za unikatno, avtorsko prepoznavno, vsebinsko zaokroženo in izvedbeno dovršeno plesno stvaritev na avdiovizualnem področju v letu 2022 prejme kratki plesni film HORIZON.

HORIZON je delo zelo entuziastičnega in mednarodno prepoznavnega plesnega para. Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia sta izvrstna koreografa in plesalca sodobnega plesa, ki jima ustvarjanje plesne podobe na filmskem platnu ni tuje. Njun opus zajema številne izvedbeno in lokacijsko atraktivne in zelo gledane kratke plesne zgodbe, ujete v objektiv kamere, zato ne preseneča, da sta letos prepričala tudi strokovno režijo. Slednja je v utemeljitev nagrade zapisala: »Oba se v filmu pokažeta kot izvrstna plesalca, gibalno je koreografija dovršena in odlično izvedena, kombinacija izbrane lokacije in kamere pa je zelo efektna. Gre za nesporno kvaliteten film, ki jasno pokaže plesno virtuoznost in izkušenost obeh plesalcev.« Plesni film HORIZON je koreografsko, konceptualno in izvedbeno delo Nastje in Michala, video je prevzel Fabris Šulin ob asistenci kamere Saša Mraka in zvočnega oblikovanja Mateja Čelika.

Sekcija plesnih ustvarjalcev s ponosom podeljuje nagrado LOK kratkemu plesnemu filmu HORIZON.

Koreografija in ples: Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia

Kamera: Fabris Šulin

Asistenca kamere: Sašo Mrak

Zvok: Matej Čelik

Fotografija: prizor iz filma Horizon

Priznanje LOK

za inovativno, domišljeno in estetsko izvirno plesno kreacijo na področju avdiovizualnih del v letu 2022 prejme kratki plesni film James Bond 007 – Skyfall.

James Bond 007 – Skyfall je koreografsko zasnoval in vodil izvrstni, prepoznavni in večkrat nagrajeni plesalec, pedagog in koreograf Matevž Česen. Kamera je bila v rokah Tomaža Pišlarja, plesna izvedba je delo plesalk in plesalcev plesne skupine Bolero. Filmska miniatura je z neverjetno natančnostjo uglašena z glasbo, gibalna preciznost plesalcev nas fascinira in navdušuje vsako sekundo. Koreografsko je drzna, izzivalna in dinamična kakor akcijski film, po katerem je naslovljena.

Sekcija plesnih ustvarjalcev s ponosom podeljuje priznanje LOK kratkemu plesnemu filmu James Bond 007 – Skyfall, ki so ga izglasovali člani in članice Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, člani in članice Sekcije plesnih ustvarjalcev ter širša javnost.

Koreografija: Matevž Česen

Ples: (skupina Bolero) Lara Šlibar, Tian Čehič, Petra Ravbar, Anja Jersan, Lana Smolnikar, Karin Ramovš, Maša Ramovš, Lara Lavrič, Brina Rakun, Nelly Črn, Alex Istenič, Katja Erznožnik, Pika Vidic, Laura Golob, Tia Jagrič, Maja Podlogar

Kamera: Tomaž Pišlar

Fotografija: Tomaž Pišlar

Priznanje LOK

za inovativno, domišljeno in estetsko izvirno plesno kreacijo na področju avdiovizualnih del v letu 2022 prejme kratki plesni film The Greatest Showman – This is me.

Koreografinja nagrajenega plesnega filma je izjemna Lucija Velkavrh, plesalka, pedagoginja in zmagovalka številnih prvenstev z različnimi tekmovalnimi skupinami. V plesnem filmu je se je lotila nenavadne fuzije dveh plesnih žanrov, brejka in jazza, ter ju s premišljenim koreografskim pospeškom prepletla in tako ustvarila mladostno in energično plesno poetiko, ki je skozi kamero v rokah Matica Oblaka oživila prostor ljubljanske Stare tiskarne. Plesni film je seveda odličen tudi po zaslugi plesalk in plesalcev Šole za nastopanje Bast.

Sekcija plesnih ustvarjalcev s ponosom podeljuje priznanje LOK kratkemu plesnemu filmu The Greatest Showman – This is me, ki so ga izglasovali člani in članice Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, člani in članice Sekcije plesnih ustvarjalcev ter širša javnost.

Koreografija: Lucija Velkavrh

Ples: (Šola za nastopanje Bast) Aljaž Rodič, Ana Urh, Anja Šurina, Jan Kozin, Jernej Jurak, Karla Marija Kukovica, Katja Fink, Katra Zajc, Klara Simčič, Linda Bitenc, Maja Omerzel, Maša Lah, Maša Mavec, Nika Dvoršek, Olivera Maksimović Ferreira, Petra Slokan, Pija Pukšič, Sara Kovač, Zala Kogej

Kamera: Matic Oblak

Fotografija: Tomaž Kos