Nagrajenci 2024

IGRALSKO NAGRADO ITA RINA ZA ŽIVLJENJSKO DELO prejme Ivanka Mežan

Nagrada Ita Rina za življenjsko delo na področju avdiovizualne umetnosti igralki Ivanki Mežan je priznanje njenemu 80-letnemu umetniškemu delu pri filmu. S svojo igralsko karizmo je zaznamovala 33 celovečernih in kratkih filmov ter več kot 50 televizijskih filmov, dram in nadaljevank.

Ta nagrada je priznanje odličnosti Ivanke Mežan in zahvala njeni profesionalnosti, čisti etični drži, toplini in srčnosti, s katerimi je presvetlila filmska platna in v nas prebudila večna vprašanja o človeku, umetnosti, ljubezni in svobodi.

Ivanka Mežan je svojo igralsko pot začela kot sedemnajstletna partizanka, ko je leta 1944 prvič stopila na oder Slovenskega narodnega gledališča na osvobojenem ozemlju v Črnomlju. Igrala je v delih Vitomila Zupana, Mateja Bora, Molièra in Antona Tomaža Linharta. Že takrat se je pokazala njena neuklonljiva vera v obstoj naroda s pomočjo umetnosti. Nikjer na svetu se noben narod ne more pohvaliti, da je imel sredi vojne delujoče gledališče. Slovenci se lahko! Tudi po zaslugi igralke Ivanke Mežan.

Po vrnitvi iz partizanov se je vpisala na takratno Akademijo za igralsko umetnost v Ljubljani (današnji UL AGRFT). Od leta 1945 do upokojitve leta 1979 je na odru ljubljanske Drame ustvarila več kot sto vlog slovenskih in tujih avtorjev. Po upokojitvi njen igralski ogenj ni ugasnil, ustvarila je nepozabne vloge v delih Čehova, Dostojevskega, Pinterja, Šelige … Občudovali smo jo na vseh slovenskih odrih. Njen glas je obogatil številne radijske igre in večere umetniške besede.

Biser Ivankinega ustvarjanja pa je njena filmska igra.

Kdo se ne spominja vloge Maruše v filmu Cvetje v jeseni Matjaža Klopčiča iz leta 1973? Takrat se nam je usedla v srca in tam ostala. Z vlogo Maruše je suvereno vstopila v filmski svet in vse odtlej sta njen obraz in igralska občutljivost obogatila 33 slovenskih filmov. Poleg prepričljivih junakinj v celovečernih in kratkih filmih je ustvarila še okoli 50 vlog v televizijskih filmih, dramah in nadaljevankah. Nazadnje v televizijski nadaljevanki Primeri inšpektorja Vrenka. Občinstvo ima Ivanko Mežan rado.

Pomembnejše mesto v njenem filmskem opusu zavzemajo še: vloga Roze v filmu Let mrtve ptice (1973), Ane v drami Pustota (1982), tu so še filmi Vrnitev, Nasvidenje v naslednji vojni, Deseti brat, Veselo gostivanje, Instalacija ljubezni, Panika, Kam, Potenje morskega ježka, Kar ostane, Vrzel

Očarala nas je z vlogo Shirley v filmu Ljubljana je ljubljena (2005), kot Ivanka v filmu Deklica in drevo (2012) in še v dokumentarnih filmih, kjer nas prevzame zgolj s svojo avtentično osebnostjo: Mežanka, gospa Ivanka, Rada sem srečna.

V neizbrisnem spominu ostaja Ivankina vloga v filmu Mihe Knifica Vztrajanje (2015), za katero je prejela nagrado vesna za stransko vlogo. Trpka, pretresljiva stvaritev!

Za svoje delo je poleg že omenjene vesne prejela še nagrado glavnega mesta Ljubljana, filmsko nagrado bert Društva slovenskih režiserjev, Borštnikov prstan za življenjsko delo, nagrado Prešernovega sklada, Sterijevo nagrado. Ob vseh častivrednih in zasluženih nagradah pa je treba povedati, da ima Ivanka največ občudovalcev med občinstvom. Ona je preprosto – naša. To je neizpodbitno in pomembno dejstvo.

Ivanka Mežan je kljub častitljivi starosti po duši mlada. Še vedno je dejavna soustvarjalka slovenskega filma, odlično se ujame z mlajšo generacijo filmskih ustvarjalcev. Poleg tega je bila in je še vedno radovedna in pozorna gledalka, ki že s svojo navzočnostjo in dobronamernostjo spodbuja filmske umetnike vseh generacij k pogumnemu, iskrenemu in neustavljivemu delu. Njen vitalizem in iskrenost sta spodbudna in vsem za zgled.

S svojo ljubeznijo do filma in vseh vrst umetnosti ter s pozitivnim vplivom na ljudi je h kulturi naroda prispevala velikanski delež. Njene igralske stvaritve so s človeško toplino in etično čistostjo zaznamovale filmski svet.

Igralka Ivanka Mežan je s svojim 80-letnim umetniškim delom na področju filma ustvarila neprecenljivo vrednoto za vse ljudi, ki so in bodo v njeni igri našli sočloveka. Umetnico, ki izpoveduje resnico s srčno dobroto, umetnico, ki ceni svobodo in premore neomajno vero v moč umetnosti.

Ljuba Ivanka, filmarji smo ponosni nate!

utemeljitev napisala Saša Pavček, v Ljubljani, 24. 5. 2024

FILMOGRAFIJA

Primeri inšpektorja Vrenka (2021)
Vrzel (2018)
Vztrajanje (2017) – vesna žirije za žensko stransko vlogo
Kar ostane (2017)
Pojdi z mano (2016)
Potenje morskega ježka (2014)
Mamin dan (2014)
Kam (2013)
Panika (2013)
Amelia (2012)
Deklica in drevo (2012)
Vandima (2012)
Trdoglavci (2011)
9:06 (2009)
Morje v času mrka (2008)
Rada sem srečna (2008)
Vsakdan ni vsak dan (2008)
Igralec iz smetnjaka (2007)
Instalacija ljubezni (2007)
Mežanka, gospa Ivanka (2007)
Moj sin, seksualni manijak (2006)
Ko naju več ne bo (2005)
Ljubljana je ljubljena (2005)
Dan v mestu (2003)
Vrtičkarji (2001)
Pripovedke iz medenega cvetličnjaka (1991)
Decembrski dež (1990)
Coprnica Zofka (1989)
Bronasti vijak (1988)
Živela svoboda (1987)
Veselo gostivanje (1984)
Strici so mi povedali (1983)
Slike iz leta 1941 (1982)
Ante (1982)
Deseti brat (1982)
Pustota (1982)
Manj strašna noč (1981)
Tretje življenje (1980)
Nasvidenje v naslednji vojni (1980)
Vrtačnik (1979)
Ipavci (1977)
Poti in stranpoti (1976)
Vrnitev (1976)
Čudoviti prah (1975)
Pot domov (1975)
Cvetje v jeseni (1973)
Hruške (1973)
Let mrtve ptice (1973)
Haus am Meer (Hiša ob morju; 1973)
Nora hiša (1972)
Erazem in potepuh (1971)
Mali oglasi (1970)
Polikarp (1969)
Filmski obzornik 32 (1948)

Več najdete na Bazi slovenskih filmov – BSF.

Fotografija: Peter Uhan / Arhiv SNG Drama Ljubljana

PRIZNANJE KONTRAPLAN prejme Gregor Bušić – Buši

Gregor Bušić – Buši je človek z velikim srcem in tako tudi opravlja svoje delo. To traja od jutra, ko zaspano igralko ali igralca pobere pred vhodnimi vrati in ju odpelje na kraj snemanja, medtem po poti še vpraša, ali mogoče želita kavo, čaj, sok, vodo, sendvič, kosmiče, kekse, kaj toplega, kaj hladnega, ter medtem že sega z roko v hladilno torbo, kjer ima vse to že pripravljeno in za vsakogar točno ve, kaj jé in pije, katere cigarete kadi ter še marsikaj, in tako vse do večera. Svoje delo opravlja vrhunsko in z nasmeškom na obrazu.

Gregor je več kot samo voznik na snemanjih ali vodja snemanj ali človek, ki skrbi za ekipo in logistiko oz. craft. Gregor je očem nevidni posel filma v eni osebi. Buši je najprej človek z veliko potrpljenja, izjemno obzirnostjo in sposoben prilagoditev na nenavadne okoliščine, ki jih snemanja vedno prinašajo s seboj, hkrati pa zabaven in osupljivo zanimiv sogovornik, zato vožnje z njim vedno minejo v dobrem razpoloženju. Ko so premiki na lokacije opravljeni, ostanejo vedno še dve ali tri nedorečene iztočnice, tako da se človek že vnaprej veseli naslednjega potovanja z njim.

Gregor je zares močan motor na snemanjih: začne prvi, konča zadnji, je neverjetno empatičen in nevsiljiv, daje občutek, da rad dela to, kar dela, in to dela zelo dobro.

Snemanja so marsikdaj zelo stresna, zato je še posebej pomembno, da je zraven človek, ki to razume, ki zna vse dobro uravnotežiti in sprostiti ozračje ter mnogokrat pomeni tisto zavetje oziroma glas razuma, ki umiri zadevo, najde praktično rešitev včasih prenapihnjenih težav in vedno premore spodbudno besedo.

Gregor, igralke in igralci ti vzklikamo, da si neprecenljiv, prekrasen sodelavec ter da tvoje ime v ekipi vedno pomeni dobro znamenje in dodano vrednost pri projektu.

Ostani svoj, takšen si najboljši.

utemeljitev napisal Jurij Drevenšek

Fotografija: osebni arhiv Gregorja Bušića

NAGRADO VELIKI PLAN prejme Diana Kolenc za vlogo Lare v filmu Opazovanje

Diana Kolenc s sugestivnim pogledom in minimalnimi igralskimi sredstvi polnokrvno utelesi vlogo reševalke Lare. Njena junakinja izžareva vse od trdnosti in moči na začetku prek krhkosti, ranljivosti in skrbi do hude stiske in prevpraševanja krivde na koncu filmske pripovedi. S poglobljenim razumevanjem notranjega sveta junakinje, postopnim stopnjevanjem čustvenih stanj, ki se nam razkrivajo zgolj s pogledi, drobnimi subtilnimi gestami in tonom glasu, nas brezkompromisno potegne globoko v človeško ranjeno notranjost in izoblikuje izjemno in pretresljivo igralsko stvaritev.

Fotografija: Peter Giodani / arhiv MGL

NAGRADO VELIKI PLAN prejme Timon Šturbej za vloge Tomaža v filmu Jezdeca, Jureta v filmu Zbudi me, Jackieja v filmu Opazovanje in za sodelovanje v igrano-dokumentarni seriji Inhumanum

Timon Šturbej z izčiščenostjo svoje igralske prezence in izostrenim občutkom za značaje junakov, ki jih upodablja, gledalca tako prepriča, da ta pozabi, da spremlja igro. Igralčeva neverjetna sposobnost za verizem nas ves čas potiska bolj v vlogo voajerja kot v vlogo gledalca. Značajsko raznovrstne vloge – od čistega, malodane otroško nedolžnega Tomaža do skoraj psihotičnega Jackieja – Timon Šturbej upodablja enako prepričljivo in mojstrsko. Kljub minimalizmu njegovega izraza gledalcu ne uide noben čustveni preobrat ali misel njegovih junakov. V vseh stvaritvah v zadnjih treh letih nam ponuja kompleksno razdelane in energijsko bogate vloge, ki vse pričajo o njegovi izjemni igralski kakovosti in o tem, da na platnu oziroma zaslonu spremljamo človeka, ne vloge.

Fotografija: Črt Piksi

NAGRADO GLAS RISANKE prejmeta Maša Derganc Veselko in Polona Juh za vlogi Ele in Oskarja v seriji Ela, Oskar in Hu.

Maša Derganc Veselko in Polona Juh sta se v seriji Ela, Oskar in Hu izkazali z izjemnimi interpretativnimi sposobnostmi. Njuno globoko razumevanje risanih junakov in uvid v otroško doživljanje sveta je čutiti iz sleherne izgovorjene besede. Živost njune interpretacije skupaj z bogato in večplastno uporabo glasu obema junakoma vdahneta občutljivost, pristnost in sorodnost. Maša Derganc Veselko in Polona Juh sta se izkazali tudi pri sproščenem podajanju zelo prefinjenega jezika ter širokega spektra pomenskih in čustvenih odtenkov.

Fotografija: Peter Uhan / Arhiv SNG Drama Ljubljana
Fotografija: Peter Uhan / Arhiv SNG Drama Ljubljana