Nagrajenci 2022

IGRALSKO NAGRADO ITA RINA ZA ŽIVLJENJSKO DELO prejme Silva Čušin

O presežkih v slovenskem filmu se enostavno ne moremo pogovarjati, ne da bi pri tem izpostavili stvaritev igralke in filmske ustvarjalke Silve Čušin. Vendar tisto, kar navdušuje, ni le njen obširen opus filmskih in televizijskih vlog, temveč njena značilna igralska prezenca, ki se je preprosto ne more spregledati. Kreacije Silve Čušin podirajo vse negativne stereotipe slovenske filmske igre, na ekranu namreč vedno deluje naravno, prepričljivo, živo in nepredvidljivo. Preciznost, subtilnost, mirnost in neverjeten občutek za filmski jezik so zaščitni znak njenega dela. Karakterjev, ki jih upodablja, se brez izjeme loti poglobljeno in empatično ter s tem gledalcu na široko odpre vrata v skrivnostni notranji svet lika. Skozi njeno igro pronicata dostojanstvo in veličina ne glede na status in velikost vloge, ki jo uprizarja. Ravno to zadnje ni le redka danost v svetu sedme umetnosti, pač pa tudi viden dokaz dragocenih izkušenj, ki si jih je Silva Čušin na filmski poti s predanim delom ustvarila sama.

S predrzno gotovostjo bi lahko rekli, da je Silva Čušin recept za dober igralski izdelek. Za tem imenom namreč stojijo kvaliteta, zanesljivost, prodornost in značaj. Vsak film ali televizijsko delo, pri katerem je bila udeležena, je za seboj z njenim avtorskim doprinosom pustil neizbrisen pečat.

FILMOGRAFIJA

Damajan, profesor prihodnosti (2021)
Sanremo (2023)
Filmski poklic – Igralec (2023)
Jaz sem Frenk (2019)
Vsi proti vsem (2019)
Skupaj (2018)
Izbrisana (2018)
My Way 50 (2018)
Tiho (2017)
Verjetno te nikoli več ne bom videla (2017)
Ivan (2017)
Male ribe (2015)
Pozabljeni (2015)
Inferno (2014)
Zahtevam most, pripada mi! (2014)
Srečen za umret (2012)
Vikend v Brightonu (2011)
9:06 (2009) – Vesna za stransko vlogo
Skriti spomin Angele Vode (2009)
Trst je naš! (2009)
Hit poletja (2008)
Skrbnik (2008)
Vučko (2007)
Estrellita – pesem za domov (2006) – Vesna za glavno vlogo
Prezgodaj dva metra spodaj (2006)
Predmestje (2004)
Slepa pega (2002)
Jogurt (2001)
Z ljubeznijo (2000)
Ščetka (1999)
Primer Feliks Langus ali Kako ujeti svobodo (1991)
Nekdo drug (1989)
Ljubezen nam je vsem v pogubo (1987) – Stopova nagrada za igralko leta
Veselo gostivanje (1984)
V spomin (1982)
Amen pod kamen (1979)
Praznovanje pomladi (1978)
Šterkijada (s.d.)

Več najdete na Bazi slovenskih filmov – BSF.

Fotografija: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

PRIZNANJE KONTRAPLAN prejme Igor Godina

Da gre naslednja nagrada zasluženo in neomajno v prave roke, prepričljivo dokaže sledeča izjava, vzeta iz debate igralcev: »Ko je Igor Godina na setu, jaz vem, kaj delam.«

Malo v šali, malo zares, pa vendar omenjene besede točno opišejo, kako nenadomestljiv, pomemben in neprecenljiv je doprinos kvalitetnega asistenta režiserja k delu igralca in igralke od priprave vloge do samega snemanja. Igor Godina s svojim delom uspešno dokazuje, da je asistent režiser včasih neposrečen izraz, saj njegovo prizadevanje odraža veliko več kot le asistenco. Je odličen vodja ekipe, odgovoren organizator in zaupanja vreden sodelavec. Njegova navodila so jasna in v odnosu do kolegov in kolegic je izredno profesionalen. Snemanje pod njegovo taktirko vselej teče kot namazano in igralec oz. igralka se lahko zanese, da bo imela pod njegovim vodstvom kar najboljše pogoje za ustvarjanje. Njegovo režijsko znanje ter nepogrešljive raznovrstne izkušnje s filmom ga bogatijo z neverjetno občutljivostjo za igralski kreativni proces. In četudi Igor Godina svojo vlogo izza kamere jemlje skrajno resno, snemanje v njegovi družbi nikoli ni resnobno. Namesto k rutinskemu priganjanju, ki pritiče njegovi vlogi, se raje zateče k humorju, s katerim vsakič znova na set vnaša sproščenost, ki je predpogoj za učinkovito kreativno delo. Igor resnično razume, kakšno strukturo, podporo in prostor potrebuje proces igre pred kamero, in je zato pravi kandidat za priznanje kontraplan, ki ga igralci in igralke s spoštovanjem in hvaležnostjo podeljujemo zaslužnim sodelavcem in sodelavkam.

Fotografija: Primož Korošec

NAGRADO VELIKI PLAN prejme Liza Marijina za vlogo Eve v filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko

Liza Marijina je Eva: je točna in natančna igralska bravura. Sprehaja se med stanji in situacijami z močno igralsko prezenco, karizmo in neverjetno lahkotnostjo, hkrati pa z občutkom, da ves čas pripoveduje zgodbo. Liza Marijina je še enkrat dokazala, kako močno in natančno občuti jezo generacije, ki na videz noče odrasti, čeprav ji je vse kristalno jasno. V liku Eve s svojo neizprosno neposrednostjo in jebivetrstvom »ubija« in »kolje« vse okrog sebe, obenem pa v njej začutimo strah, negotovost in globoko hrepenenje. Eva Lize Marijine je vse, kar mora biti, in še več.

Fotografija: Jernej Jelen

NAGRADO VELIKI PLAN prejme Sandi Pavlin za vlogo Bruna v filmu Sanremo

Sandi Pavlin da liku Bruna obliko s preciznim in pretanjenim občutkom za človeka in človečnost in z natančnimi igralskimi orodji. V upodobitvi bolnika z Alzheimerjevo boleznijo je docela prepričljiv in verjeten, kar pa še nadgradi z razumevanjem režiserjeve poetike in umestitvijo lika v filmsko podobo. Sandi Pavlin je ustvaril pomembno vlogo za slovenski film in nam pokazal, da je filmski obraz, ki smo ga že ves čas pogrešali.

Fotografija: Goran Antley

NAGRADO GLAS RISANKE prejme Lena Hribar Škrlec za sinhronizacije Pikice v risani seriji Šola za pošasti, Angeline v risani seriji Bela in Sebastijan, naslovne vloge v risanki Sibila in Jernejčkov v risankah Kvartet rogov.

Lena Hribar prepriča v vsaki vlogi znova. Ima izjemno igralsko sposobnost oblikovanja različnih vlog. Vsaki vdahne dušo, pa naj gre za otroka ali mlado žensko. Svoje vloge obogati z izjemno široko čustveno paleto in natančnostjo, like vodi konsistentno in samozavestno. V vlogi Pikice v seriji Šola za pošasti se je soočila z eno težjih nalog v sinhronizaciji: tekmovati je morala z originalom, pri katerem lik sinhronizira otrok. Lena je s svojim igralskim znanjem uspela vlogo še nadgraditi in dodati čustvene razsežnosti, ki jih otroški igralec ne more doseči. Kot Angelina v seriji Bela in Sebastijan natančno, z obvladovanjem različnih čustvenih nivojev, kuje mlado punco na prehodu v žensko. V risanki Sibila z naklonjenostjo do drugačnih med nami oživi istoimenski link in ga obarva z vso potrebno senzibilnostjo. Njeni Jernejčki v risanki Kvartet rogov pa so razigrana in iskriva igralska bravura.

Fotografija: Peter Giodani