Nagrajenci 2021

IGRALSKO NAGRADO ITA RINA ZA ŽIVLJENJSKO DELO prejme Ivo Barišič

Ivo Barišič je že desetletja stalnica v slovenskem filmu. Prepoznaven, markanten filmski rokohitrc, ki vsaki vlogi vdihne vse potrebno in še več: od osnovne silovite prezence preko prefinjenih detajlov do kompleksne interpretacije, ki jo tenkočutno vplete v dogajanje celotnega filma.

Njegov pristop k vlogi je strpen. S preudarkom niza prizore karakterja, predanega celostni vlogi. Ivo vešče izlušči srž vloge in njenemu zenitu mojstrsko pripravi motiv za trenutke velikih doživljanj in ekspresij z dovršeno mero igralskega izraza na platnu. Iva Barišiča se ne da spregleda niti v še tako majhni vlogi, s katerimi vedno podpre zgodbo in zlasti soigralce. Gledalca prevzame takoj, ko se pojavi, in ga pelje skozi celotno filmsko dogajanje.

V glavnih vlogah nas očara s svojo značilno poetiko, ki gradi in ohranja napetost skozi ves film. Večplastna igra jasno očrta karakter, ki ga predstavlja, a nas vendar zapelje tudi v skrivnostnost, neizrečenost. Njegova kvaliteta se kaže v razponu od liričnega, krhkega malega človeka, kar bi najhitreje pripisali njegovi drobni telesni pojavi, a potem preseneti z vlogami trdnih mož in nenazadnje vlogami nevarnih karakterjev v žanrih kriminalnih filmov. Prav v žanrsko različnih filmih pride njegova transformacija najbolj do izraza.

Bolj kot količina pa je kakovost njegovih del tista, ki Iva Barišiča uvršča v sam vrh slovenske filmske igre. Zato ga UO DSI predlaga kot kandidata za prejemnika igralske nagrade DSI Ita Rina za življenjsko delo.

Foto atelje Pavšič Zavadlav

PRIZNANJE KONTRAPLAN prejme Mojca Gorogranc Petrushevska

Oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska je s svojim delom tekom let dokazala, da je neizmerno predana ustvarjalka, ki se vedno znova v celoti posveti vsakemu projektu in pri tem ne spregleda niti najmanjše podrobnosti. K svojemu delu pristopa skrajno resno, lahko rečemo posvečeno, in s tem v veliki meri pripomore h končnemu izdelku. Njeno delo vedno veliko doprinese k igralčevem ustvarjanju in kljub temu, da je v svoji karieri delala pri več kot sedemdesetih projektih doma in v tujini, se nikoli ne zateče v ponavljanje že videnega ali h klišejem, ampak se vsakega projekta loti iz ničte točke. Pri tem je vedno zelo dojemljiva tudi za vse predloge in sugestije, ki pridejo s strani igralcev, in jih dostikrat, če so seveda upravičeni, tudi upošteva, kar kaže na njeno pripravljenost, da pri projektih kljub vsem izkušnjam, ki jih premore, sodeluje z vsemi deležniki. Njena neverjetna senzibilnost in ustvarjalnost se kažeta tudi v tem, da se pri vsakem scenariju posebej posveti karakterjem, ki v njem nastopajo in za njih zastavi in vzpostavi vizualni svet, ki se na koncu spretno zlije z igralčevo vizijo karakterja, ne da bi njena kreacija sama silila v ospredje, ampak subtilno namigne ter opozori, da je tam in da se je ne more spregledati. Naj bo človek videti vesel, utrujen, mlajši ali starejši, pretepen, izmučen ali z drugega planeta, Mojci to ni ovira. Njenim kreacijam vedno uspe pričarati naravnost in spontanost, ki ju kamera zlahka prenese v podobo, hkrati pa podpreti igralca v njegovi interpretaciji in obogatiti njegov nastop.

Pri njenem delu pa vsekakor ne gre spregledati njenega srčnega karakterja in zabavne osebnosti, ki vsakega igralca ob prihodu v masko razveseli, navda z zaupanjem in posledično sprosti pred samim snemanjem.

Po številnih pozitivnih odzivih in pohvalah njenega dela s strani vseh generacij igralcev in ob končnih produktih, ki so sestavni del igralčeve persone na platnu ali na ekranih, dileme pri prvi podelitvi priznanja kontraplan sploh ni bilo. Draga Mojca, vsi igralci ti hkrati vzklikamo hura in hvala; upamo, da kmalu spet skupaj stopimo novim izzivom naproti.

Foto Tomaž Turk

NAGRADO VELIKI PLAN prejme Ajda Smrekar

Ajda Smrekar je z vlogo Nike Glavan v seriji V imenu ljudstva produkcijske hiše Mangart pokazala izjemen razpon čustvenih stanj, h katerim kot protagonistka, preko katere gledalec spremlja dogajanje celotne serije, pristopa s študiozno natančnostjo. Pretresljiva je v čistosti izraza, kar daje težo celotni seriji. V tej vlogi še posebej prihajata do izraza igralkina naravnost in občutek za igro pred kamero, ki ju je igralka to pot mojstrsko izkoristila.

Foto Manimal

NAGRADO VELIKI PLAN prejme Urban Kuntarič

Urban Kuntarič je z vlogo Sebastijana v seriji V imenu ljudstva produkcijske hiše Mangart pokazal presežek pri oblikovanju občutljive in zahtevne igralske naloge. Vlogo avtista je oblikoval z izjemno natančnostjo in doslednostjo. Prepričljiv je v vseh stanjih karakterja, ki jih gradi z neverjetno mehkobo in lahkotnostjo.

Foto Jaka Babnik

NAGRADO GLAS RISANKE prejme Rok Vihar

Rok Vihar je scela vstopil v otroško dušo. Lik Bučka interpretira z vso potrebno toplino, ranljivostjo, radovednostjo, negotovostjo in pogumom. Vse to se odraža v barvi in spreminjanju njegovega glasu. Igra se z ritmom, artikulacijo, melodijo in sledi otroški logiki in otroškemu preizpraševanju sveta, saj najde smisel stavka skozi otroške oči. Kot sinhronizator opravi odlično delo, saj pred nami oživi polnokrvni lik, ki je prava igralska bravura in razpre tudi zaspano otroško srce odraslega. Njegov Bučko je otrok, deček. Ni glas igralca! Bučko v interpretaciji Roka Viharja je strahovito nežna mala pošast.

Foto Peter Uhan