Vir: Propad hiše Usher (The Fall of the House of Usher), 1928, režija James Sibley Watson in Melville Webber

Prvi izsledki ankete #znamiseneha

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!

Hvala, da ste se v tako velikem številu odzvali na anketo o spolnem nadlegovanju. Odgovore smo dobili prav iz vseh sektorjev umetniške produkcije.

Številke niso spodbudne: od približno 350 anketiranih jih ima več kot 60% izkušnjo s spolnim nadlegovanjem, skoraj 70% pa je bilo takemu nadlegovanju priča. Dejstvo, da je več kot 40% vprašanih v preteklosti povzročilo nelagodje drugi osebi in se jim to ne zdi sporno, ter da večina oseb, ki so imele izkušnjo spolnega nasilja, tega ni prijavila zaradi strahu pred ožigosanjem in izgubo dela ali zaradi nezaupanja v učinkovitost sistema, govori o tem, da delamo v okolju, v katerem se mnogi naši kolegice_i zaradi nas počutijo neugodno, ne da bi to upali povedati. Si res želimo ustvarjati v takšnem vzdušju?

“Kako naprej?” smo vas vprašali in izpostavili ste nekaj pomembnih smernic:

Pomoč. Posameznice_niki z izkušnjo spolnega nadlegovanja ali nasilja imajo dostop do pomoči na spletni strani Društva DSI (zavihek #znamiseneha). Tam so tudi uporabne informacije o tem, kaj je spolno nadlegovanje. Prispevajte v sklad za finančno pomoč, da finančna situacija pri iskanju psihološke in pravne pomoči ne bo ovirala nikogar! Navodila najdete na: https://drustvodsi.si/znamiseneha/sodeluj/

Ozaveščanje. Zanj se moramo potruditi vsi. Začeli smo že v okviru Tedna slovenske drame, kjer smo na okrogli mizi Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije predstavili prve izsledke ankete. Želite, da o tem spregovorimo skupaj? Sporočite nam in obvestite kolegice_e, pomembno je, da nas je čim več.

Izobraževanje. Kaj vse je lahko spolno nadlegovanje in kako ukrepati, kadar ga prepoznamo? Predlagajte naslednje korake in sodelujte pri oblikovanju delavnic, ki bi jih radi izvedli skupaj s strokovnjakinjami_i za vprašanja spolnega nadlegovanja in nasilja. Čaka nas veliko dela, pridružite se nam, skupaj bomo razmišljali širše, lažje sodelovali in izboljšali okolje, v katerem ustvarjamo!

Vztrajanje. Kot posameznice_ki smo odgovorni za skupnost v kateri delujemo. Društvi se zavezujeta, da bosta na probleme opozarjali, sami pa smo lahko še bolj pozorni na to, kar se dogaja okrog nas, kaj s svojim (ne)delovanjem povzročamo drugim in kako se lahko zaščitimo ter poiščemo pomoč, ko jo potrebujemo. Sistemske rešitve terjajo čas in so odraz volje povezanih in aktivnih posameznic_kov. Na žalost se po letu in pol vračamo v še slabše delovne razmere. Mednarodne organizacije, tudi FIA, opozarjajo, da se je v mesecih pandemije zaradi pomanjkanja dela in dodatne prekarizacije razmerje moči poslabšalo, da so torej tisti, ki so bili že prej v nevarnosti za celo vrsto zlorab, zdaj še ranljivejši. Skrbimo drug za drugega!

V obeh društvih smo odprti za vaše predloge in se veselimo sodelovanja z vami.

ZDUS in DSI smo mi.

#znamiseneha

       

Deli: