Vir: Pobeg (The Escape) ali Maščevalna vest (The Avenging Conscience), 1914, režija David Wark Griffith

Javno pismo ministru za kulturo in spletna konferenca

Spoštovane in spoštovani,

Društvo DSI je podprlo javno pismo ministru za kulturo, prof. dr. Vasku Simonitiju, z dne 17. 11. 2020, pod katero se je podpisalo več kot 80 ustanov in več kot 600 posameznic in posameznikov s področja kulture in umetnosti na Slovenskem. Zato vas obenem obveščamo o tem dokumentu, če ga v javnosti še niste zasledili, in posredujemo vabilo na povezan spletni dogodek.

Javno pismo ministru za kulturo – 17. november 2020: https://forms.gle/YTYSNryqftaa4y397

Spletni dogodek / petek, 20. 11. 2020, 11.00 / lokaciji za spremljanje, sodelovanje, vprašanja: Youtube, Facebook

Pobudniki in podpisniki javnega pisma, v katerem opozarjamo na problematične poteze Ministrstva za kulturo (v nadaljevanju: MK), ki ogrožajo živo kulturo, kulturno dediščino, strokovnost in avtonomnost delovanja organov odločanja in kulturnih ustanov, bomo na spletnem srečanju podrobneje pojasnili vsakega od v pismu navedenih problemskih sklopov. Spregovorili bodo:

• O težavah samozaposlenih v kulturi: Jure Novak, režiser in avtor, podpredsednik Društva gledaliških režiserjev ter član komisij za uprizoritvene umetnosti NVO in javnih zavodov MK.
  • O neizpolnjevanju pogodbenih obveznosti do slovenskega filma in težavah, ki so nastopile kot posledica tega: Matevž Luzar, režiser in scenarist.
  • O Metelkovi 6, kjer so organizacije, ki legalno in legitimno delujejo na tem naslovu že več kot dvajset let, pred kratkim prejele poziv MK, naj te prostore v treh mesecih zapustijo: Majda Širca, bivša ministrica za kulturo, ki se je s prenovo Metelkove 6 soočala v svojem mandatu, in dr. Iztok Šori, sociolog in direktor Mirovnega inštituta, ki ima sedež na Metelkovi 6 v Ljubljani.
  • O spreminjanju Pravilnika o strokovnih komisijah na MK: dr. Kaja Kraner, samozaposlena v kulturi in članica strokovnih komisij za samozaposlene in za vizualne umetnosti na MK.
  • O neupoštevanju strokovnih kriterijev in delovnih referenc pri menjavi vodstev ključnih nacionalnih ustanov na področju kulture: prof. dr. Božidar Jezernik, etnolog in kulturni antropolog.
  • O potrebah po ustanovitvi Muzeja osamosvojitve Slovenije: izr. prof. dr. Rok Stergar, zgodovinar, in Aleksandra Berberih Slana, direktorica Muzeja narodne osvoboditve v Mariboru in predsednica Skupnosti muzejev Slovenije.

Dogodek bodo moderirale Urška Jurman, asist. dr. Martina Malešič in izr. prof. dr. Beti Žerovc.

Vabljeni!