Vir: Krasen fant (Great Guy), 1936, režija John G. Blystone

Izjava novega predsednika DSI in vabilo na KRAFFT

V spodnjem sestavku povzemamo izjavo Jurija Drevenška, novega predsednika DSI, ob nedavno začetem mandatu. V njej razpravlja o minulih in bodočih nalogah društva ter vabi na bližajoči se mednarodni igralski filmski festival KRAFFT, ki bo junija, letos že drugo leto zapored, potekal v Kranju.

JURIJ DREVENŠEK: ZA PRAVICE IGRALCEV SE BOMO BORILI DO KONCA

Občni zbor Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) je pred dnevi za novega predsednika DSI in predsednika upravnega odbora izvolil Jurija Drevenška. Ta je ob imenovanju napovedal, da bo v svojem dveletnem mandatu nadaljeval boj za pravice igralcev. Med drugim si bo prizadeval za implementacijo evropskih direktiv in zagotovitev pravic, ki jih igralci v primerjavi z drugimi ustvarjalci v Sloveniji nimajo. Zelo pomembna naloga bo tudi vzpostavitev poštenega cenika, ki se bo zgledoval po primerih dobrih praks iz tujine. »S tem želimo doseči, da ne bo več prihajalo do dumpinga in podplačanih pogojev,« je dejal. Napovedal je tudi vzpostavitev nove spletne platforme, na kateri se bodo lahko vsi slovenski (profesionalni) igralci predstavili domačim in tujim režiserjem oz. producentom. Med prednostne naloge v svojem mandatu je Drevenšek navedel tudi povečanje števila članov, s tem pa tudi širjenje zavesti o pomenu povezovanja v DSI in skupnem boju za boljše pogoje dela. »To bo dvignilo kakovost celotne filmske industrije,« pravi.

Kot poudarja Drevenšek, so slovenski avdiovizualni izvajalci na področju priznanih pravic trenutno na repu držav, ne le v EU, ampak v svetu. Več pravic (vključno z nadomestili) med drugim uživajo igralci v Vietnamu, Mongoliji, Srbiji in na Kosovu. »Zato pozdravljamo implementacijo evropskih direktiv, ki nas končno izenačujejo z glasbenimi kolegi. Ob tem je nujno potrebno poudariti, da pri tem nihče ne bo utrpel škode, kot zavajajo nekateri,« je poudaril.

Dodal je, da igralci ne morejo več prenašati tega, da je njihovo ustvarjanje (oz. iz njega izhajajoča nadomestila za nadaljnjo uporabo in predvajanje) kategorizirano kot manjvredno. Nadomestila za igralce v Sloveniji, razen za eno pravico, trenutno ne obstajajo, zato odločevalce znova pozivamo, da čim prej implementirajo vse evropske direktive, s katerimi se bodo izenačili pogoji za vse ustvarjalne sektorje v Sloveniji.

Drevenšek se je ozrl tudi na položaj slovenskih igralcev, ki jih lahko – kot je dejal – razdelimo na dve kategoriji. »Na eni strani imamo zaposlene igralce v gledališčih, ki prejemajo redne dohodke ter so za svoje delo plačani, zato lahko od svojega dela živijo. Na drugi strani pa imamo samozaposlene oz. svobodnjake, ki se jim je socialni položaj v obdobju pandemije covid-19 še poslabšal. Slednji so še bolj soočeni s slabimi pogoji dela (neplačane priprave, nepriznavanje pravic do plačila stroškov med pripravami, brez nadomestil za malico, bolniške itd.) in dumping cenami. Te (žal) velikokrat diktirajo celo javni zavodi, ki bi morali skrbeti za ohranitev standardov na področju poštenega plačila, ne pa da jih sami znižujejo,« je dejal. »V DSI bi želeli, da se delo igralcev pošteno ovrednoti ter da se vzpostavijo minimalni standardi, ki jih narekuje tudi zakonodaja. S tem bi se izognili odstopanjem,« je ocenil.

»Omenjeno je toliko bolj pomembno, saj se tako v Sloveniji kot drugod po EU povečuje število produkcij. Povečevanje produkcij v DSI pozdravljamo, saj se lahko le na ta način dvigne kakovost celotnega slovenskega avdiovizualnega sektorja. To se že dogaja. Igralci danes lažje dobijo priložnosti v Sloveniji, kar je odlična novica, pri sodelovanju s tujino pa še vedno zaostajamo. V DSI v prihodnjem obdobju vidimo priložnost, da začnemo ta zaostanek zmanjševati, npr. za našimi kolegi iz sosednjih držav oz. držav nekdanje Jugoslavije,« poudarja novi predsednik DSI.

Drevenšek se je ozrl tudi na mandat prejšnjega vodstva. »V prejšnji sestavi upravnega odbora, ki ga je vodil Sebastian Cavazza, smo uspeli v štirih letih DSI postaviti na zemljevid, in sicer kot relevantnega in zanesljivega partnerja v avdiovizualni industriji. V štirih letih smo postali največje društvo v Zvezi društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, organizirali smo ogromno projektov in iz nič vzpostavili delujočo organizacijsko strukturo,« je dejal. Ob tem so v DSI v preteklem mandatu uspeli vzpostaviti zaupanje, da gre za relevantno in iskreno društvo, ki se bori in zavzema za pravice svojih članov ter na prvo mesto postavlja cehovske interese, je izpostavil.

DSI je v minulem obdobju uspelo uveljaviti tudi festival KRAFFT, ki ga bodo v Kranju v razširjeni in dopolnjeni obliki organizirali tudi letos, in sicer med 14. in 19. junijem. »Najbolj pa sem ponosen na dejstvo, da smo v DSI uspeli vzpostaviti kulturo spoštljivega dialoga, s pripravljenostjo na kompromise ter na odprto komunikacijo z vsemi člani. To že zdaj kaže dobre rezultate, vendar želimo na tem področju iti še naprej. Obljubljam, da bomo grizli dalje. Novi ljudje, ki so se nam pridružili, in z njimi nove ideje, pa nam prinašajo svež veter. Ta bo društvu zagotovo dal nov zagon,” je izpostavil Drevenšek.

Deli: