Vir: Čemaževa pot (Sagebrush Trail), 1933, režija Armand Schaefer

Evropske kinodvorane se znova polnijo

Kinematografi v EU in Veliki Britaniji so lani prodali približno 657 milijonov vstopnic, kar je za 63 odstotkov oz. 254 milijonov več kot leta 2021. Prihodki od prodaje teh vstopnic pa so dosegli 5,1 milijarde evrov, kar je za 70 odstotkov več kot predlani, ko so znašali tri milijarde evrov. Kljub temu pa so bili lanski prihodki v primerjavi s povprečjem med letoma 2017 in 2019 za 28 odstotkov nižji, v poročilu ugotavlja Evropski avdiovizualni observatorij.

Podatki za Slovenijo kažejo, da so slovenski kinematografi lani prodali 1,8 milijona vstopnic, kar je 154 odstotkov več kot v letu 2021. Takrat je bilo zaradi pandemičnih omejitev prodanih le 700.000 vstopnic. S prodajo vstopnic so kinematografi lani ustvarili za 11,5 milijona evrov prihodkov, predlani le 4,1 milijona evrov. Povprečje prihodkov med letoma 2017 in 2019 je znašalo 12,3 milijona evrov, ugotavlja observatorij.

Ameriški filmi so lani v Evropi “prodali” 421 milijonov vstopnic, kar je 66 odstotkov predkovidnega povprečja, evropski filmi pa so privabili 185 milijonov gledalcev, 69 odstotkov predkovidnega povprečja. Observatorij v poročilu tudi ugotavlja, da se povečuje obseg produkcije v Evropi. Lani so v Evropi ustvarili 1960 igranih filmov, kar je za 194 filmov več kot predlani in le za 77 filmov manj kot leta 2019.

V Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) ugotavljamo, da evropski filmski trg okreva, vendar smo še vedno pod ravnmi iz leta 2019. To pa pomeni, da evropski ustvarjalci, s tem pa tudi slovenski, še niso polno zaposleni, zato je toliko bolj pomembno, da dobijo vse pravice, ki jih je prinesla implementacija evropske direktive o avtorskih pravicah na enotnem trgu, vključno z nadomestili. V Sloveniji imamo odlično zakonodajo s tega področja, zdaj čakamo le še na dovoljenja, na podlagi katerih bodo lahko avdiovizualni ustvarjalci tudi v resnici dobili nadomestila, ki jih zakonodaja predvideva.

Ob tem znova poudarjamo pomembnost različnih dogodkov za promocijo filma, predvsem različnih filmskih festivalov. Zato želimo vse znova povabiti na tretji Kranjski igralski filmski festival, ki ga zaradi bogatega filmskega in strokovnega programa ne sme zamuditi noben ljubitelj filma. Festival se je začel v soboto, trajal pa bo do prihodnje sobote. Več o otvoritvenem dnevu tukaj.

V letošnjem filmskem programu si lahko ogledate deset tekmovalnih filmov svetovne produkcije, od teh kar devet premierno. Letošnji selektor je naš igralski kolega Predrag Miki Manojlović. V spremljevalni ponudbi bo na ogled sedem celovečernih filmov ter trije večeri kratkih igranih in študentskih filmov pod češnjo pred stolpom Škrlovec ob Layerjevi hiši. Več o festivalu: https://krafft.si/

Deli: