Radko Polič - Rac / vir: Pes, 1965, režija Karpo Godina in Mario Uršić, fotografija Karpo Godina

Umrl je Radko Polič – Rac

V 81. letu starosti je umrl odlični, najširšim krogom javnosti dobro poznani, priljubljeni, vsestranski slovenski gledališki in filmski igralec Radko Polič – Rac.

Večino svoje gledališke poti je preživel v ansamblu Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana, izdatno pa je s svojo neizprosno igralsko zavzetostjo plemenitil tudi repertoarje domala vseh slovenskih poklicnih gledališč, od SLG Celje do SNG Drama Maribor, od SNG Nova Gorica do Slovenskega mladinskega gledališča, Cankarjevega doma, sodeloval je v zunajinstitucionalnih projektih nevladnih organizacij (Študentsko aktualno gledališče, Glej, E.P.I. Center) in ničkolikokrat v širšem (nekdanjem) jugoslovanskem prostoru, kjer je bil izredno cenjen.

Oblikoval je tudi več kot 100 televizijskih in filmskih vlog, med drugim nepozabnega Martina Kačurja v Pretnarjevem filmu Idealist, za katerega je prejel prve odmevne domače in mednarodne filmske nagrade, občudovali smo ga lahko v Klopčičevem Vdovstvu Karoline Žašler, Šprajčevem Decembrskem dežju, Kozoletovem Rojevanju Leara … Prav tako je že v začetku sedemdesetih let dobil prvo Borštnikovo nagrado za igro, ki so ji v poznejših desetletjih sledile številne stanovske, kritiške in nagrade občinstva, med drugim zlati lovorjev venec festivala MESS v Sarajevu, pa Sterijeva nagrada v Novem Sadu, Župančičeva nagrada, zlata arena v Puli, diploma Metoda Badjure, Stopova nagrada … Ogromno je nastopal tudi na Radiu Slovenija kot pretanjen zvočni interpret dramskih, liričnih in pripovednih besedil, nazadnje kot bralec biografskega romana Rac, ki ga je leta 2020 napisala Petra Pogorevc, leto zatem pa z njegovim glasom v celoti posnel in v eter predvajal Radio Slovenija.

Njegova bera priznanj je dolga, v zrelih letih kariere je bil počaščen z vsemi najvišjimi lovorikami, najprej Borštnikovim prstanom leta 2002, nato Prešernovo nagrado za življenjsko delo leta 2007, leta 2012 z drevesom ljubezni na mednarodnem filmskem festivalu MOFF v Mostarju in nazadnje leta 2015 z nagrado bert Društva slovenskih filmskih režiserjev. Bil je častni član Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev – DSI.

Od njega se poslavljamo z globokim spoštovanjem in njegovi družini, bližnjim, pa tudi njegovim poklicnim sopotnicam in sopotnikom ter občinstvu izrekamo sožalje.

Deli: