Vir: Neverjetni gospod X (The Amazing Mr. X), 1948, režija Bernard Vorhaus

Umrl je Miha Baloh

V 95. letu starosti se je od nas poslovil eden najbolj dolgoživih, svojskih in nepozabnih obrazov slovenskega filma, ki je zaznamoval predvsem obdobje t. i. novega vala, Miha Baloh.

Miha Baloh / fotografija Voranc Vogel / Delo

Že leta 1960 je za vlogo kurirja v filmu Veselica (režija Jože Babič) prejel glavno jugoslovansko filmsko nagrado, zlato areno v Pulju. Leto zatem, 1961, je v režiji Boštjana Hladnika posnel prvi slovenski film noir, Ples v dežju. V njem je vnovič igral glavno moško vlogo in s tem ob Duši Počkaj in drugih prispeval levji delež, da je bil prav ta antologijski film leta 2005, ob stoletnici slovenskega filma, s strani slovenskih filmskih kritikov izbran za najboljši slovenski film vseh časov.

Nasploh je njegovo filmsko podobo zaznamovalo sodelovanje z Boštjanom Hladnikom, pa tudi vrsto imen slovenske in širše jugoslovanske kinematografije. Zaigral je v televizijskih in filmskih projektih v Avstriji, Nemčiji ter Franciji, skupno njegova filmografija obsega več kot 60 naslovov. Nazadnje ga je bilo premierno moč videti leta 2019 v novi obdelavi obsežnega nedokončanega projekta Devet krogov (1970, režija Jože Pogačnik), ponovno, kot tolikokrat poprej, v glavni vlogi. Projekt je bil po odkritju v arhivih javnosti predstavljen v avtorsko-dokumentarni luči Majde Širca. Obenem je bil Miha Baloh pomemben člen eksperimentalnih in institucionalnih odrov po Sloveniji ter glas številnih radijskih oddaj iz sveta književnosti. Med drugim je leta 1961 ustanovil prvo društvo filmskih igralcev v Sloveniji.

V letu 2014 je bil, skupaj s Štefko Drolc, prvi dobitnik nagrade bert, ki jo je za življenjsko delo na področju filmske igre ustanovilo Društvo slovenskih režiserjev in režiserk. Bil je tudi častni član Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI).

Vsem njegovim najbližjim in njegovim odrskim ter filmskim oboževalkam in oboževalcem izrekamo naše globoko sožalje.