Vir: Jaka in velikanski fižol (Jack and the Beanstalk), 1952, režija Jean Yarbrough

Umrl je Jurij Souček

Častni član DSI, eden najbolj prepoznavnih obrazov in glasov slovenskega gledališča, televizije, radia in filma, Jurij Souček, je umrl v 95. letu starosti v Ljubljani.

Skoraj celotno gledališko kariero je preživel v ansamblu SNG Drama Ljubljana, v mlajših letih je bil izredno dejaven tudi na eksperimentalnih odrih (Oder 57, Perspektive idr.). V avdiovizualnih medijih je njegov opus svojevrsten pomnik celotnih desetletij, predvsem z obsežnim doprinosom k radijskim igram in oddajam, pa seveda z glasovnim delom na ničkoliko risanih oz. animiranih serijah. Posebno po sinhronizacijskem in pripovedovalskem delu za otroke in mladino so ga poznale številne generacije gledalcev in poslušalcev, med drugim je bil nepozaben v serijah Pipi in Melkijad, Palček Smuk, Čebelica Maja, Maksipes Fik, Jajo in Pajo, Palček David … Na filmu je igral v klasikah, kot sta Čapov celovečerec Ne čakaj na maj in Štigličev mladinski film Čisto pravi gusar.

Poleg mnogih nagrad je bil prejemnik treh za življenjsko delo: viktorja, Borštnikovega prstana in Ježkove nagrade.

Jurij Souček / foto Robert Balen

Vsem njegovim zvestim gledalkam in gledalcem, poslušalkam in poslušalcem, nasploh številnemu občinstvu ter svojcem izrekamo svoje sožalje.

Deli: