Vir: Pot na Bali (Road to Bali), 1952, režija Hal Walker

Strokovni program Kraffta 2023

Bliža se naš tretji Kranjski igralski filmski festival Krafft 2023 z bogatim filmskim in strokovnim programom, ki ga ne gre zamuditi.

V filmskem programu si lahko ogledate deset tekmovalnih filmov svetovne produkcije, od teh kar devet premierno. Letošnji selektor je naš igralski kolega Predrag Miki Manojlović. V spremljevalni ponudbi bo na ogled sedem celovečernih filmov in trije večeri kratkih igranih in študentskih filmov pod češnjo pred stolpom Škrlovec ob Layerjevi hiši.

Strokovni program

Letošnja glavna tema strokovnega programa društva DSI je komunikacija, v prvi vrsti komunikacija med režiserjem in igralcem, ter komunikacija igralcev s svetovnim trgom oziroma mednarodno produkcijo. Kakšne so poti komunikacije, kaj jih odlikuje, kje so njene pasti, se bomo preizpraševali na okroglih mizah, mojstrskih tečajih in delavnicah.

Mojstrski tečaj

Predrag Miki Manojlović: Kako komunicira igralec
Sobota, 10. 6. 2023, ob 15.30, Stolp Škrlovec, Škrlovec 1, Kranj; vodi: Branko Završan.
Slavni srbski in mednarodni igralec bo v sproščenem pogovoru z nami delil svoje izkušnje in videnje pomena komunikacije za igralca ter njen vpliv na delo.

Okrogli mizi

1. Se razumemo? Igralci
Torek, 13. 6. 2023, ob 15.30, Stolp Škrlovec, Škrlovec 1, Kranj; vodi: Nika Rozman.
Kaj je uporaben napotek za igralca? Od kod črpa gradivo za svojo vlogo? Koliko je pomembna komunikacija z režiserjem? Področje, ki sproža prenekatera vprašanja. Vsaj na nekatera bomo poskusili odgovoriti. Dobrodošli na pogovoru. Število sodelujočih: neomejeno.

2. Se razumemo? Igralci – režiserji
Torek, 13. 6. 2023, ob 17.30, Stolp Škrlovec, Škrlovec 1, Kranj; vodita: Nika Rozman in Branko Završan
Kje so primankljaji v komunikaciji za scenariste, režiserje, kje za igralce? Kaj je delo igralca, kaj je delo scenarista in kaj režiserja na poti k igralčevi vlogi? Imamo glede tega enako videnje? Možnosti in ambicija filmskih izobraževalnih institucij po uvedbi osnovne komunikacijske kode med režiserjem in igralcem. Število sodelujočih: neomejeno.

Delavnice

John Burant: Kako se uspešno dogovarjam s producentom
Sreda, 14. 6. 2023, od 16.00 do 17.30, Stolp Škrlovec, Škrlovec 1, Kranj.
John Burant je trener in predavatelj združenja FIA (svetovno združenje igralcev), ki bo vodil praktično delavnico, kako sklepati pogodbe. Kako se pogajamo za svoj honorar in poskrbimo za delovne pogoje. Število sodelujočih: 30. Ob večjem zanimanju bomo delavnico ponovili.

Nathalie Chéron: Z neposrednim kastingom do filma
Četrtek, 15. 6. 2023, od 10.00 do 18.30, z odmorom za kosilo, Stolp Škrlovec, Škrlovec 1, Kranj.
Nathalie Chéron je ena vodilnih kasting direktorjev za film, TV in nove medije v Franciji. Njena celodnevna delavnica bo obdelovala kasting v živo, za konkretno vlogo. Z igralci bo predelala vse zakonitosti, težave in znanja, ki lahko vodijo k večjemu uspehu posameznika pri sodelovanju v tujih produkcijah. Število sodelujočih: 8 aktivno, 10 pasivno.

Sophia Tamaro: Predstavitev kasting platforme e-TALENTA
Petek, 16. 6. 2023, ob 17.30, Stolp Škrlovec, Škrlovec 1, Kranj.
Sophia Tamaro je ena gonilnih sil na evropski kasting platformi e-TALENTA. Predstavila nam bo njene značilnosti in kako jo najbolje uporabljati. Kaj je pomembno za igralca, kaj za režiserja, kaj za kasting direktorja. Število sodelujočih: neomejeno.

Davide Del Degan, Ivan Gergolet, Matteo Oleotto: Kako usmerjati igralca
Sobota, 17. 6. 2023, od 10.00 do 18.30, z odmorom za kosilo, Stolp Škrlovec, Škrlovec 1, Kranj.
Davide Del Degan, Ivan Gergolet in Matteo Oleotto so italijanski (Ivan pa tudi slovenski) režiserji srednje generacije, ki so ustanovili šolo Cross border film school in v njej uvajajo nove didaktične načine pri usposabljanju različnih kinematografskih profilov. Celodnevna delavnica bo posvečena vodenju – režiranju igralca v filmu. Delavnica bo potekala v konkretnem delu manjših skupin režiserjev in igralcev. Število sodelujočih: 6 režiserjev, 12 igralcev.

Vljudno vabljeni!

Deli: