Strokovni Krafft 2024, drugič

Nadaljujemo s predstavitvijo ponedeljkovega, torkovega in sredinega strokovnega programa na 4. Krafftu:

>ponedeljek, 17. 6., 16.00, Stolp Škrlovec – predavanje in okrogla miza Osnove avtorskega prava, Pravice filmskih igralcev

Uvodoma bodo na kratko predstavljene: osnove avtorskega prava (vsebina in vrste avtorske ter sorodnih pravic, njihove osnove in razmerja ter gospodarski pomen, pomen denarnih nadomestil itd.); pravni status filmskega igralca; splošna pravila filmskega pogodbenega prava. Temu bo sledila razlaga novih izhodišč (varovalk) za bolj pravične filmske pogodbe igralcev (neprenosljiva nadomestila, obvezno kolektivno upravljanje, načelo transparentnosti, best-seller-klavzula, preklic pogodbe, dobre prakse s kolektivnimi oz. cehovskimi sporazumi itd.) ter pomena kolektivnega upravljanja na tem področju.
Predavanje in okroglo mizo bo vodil dr. Miha Trampuž, AAS Avtorska agencija za Slovenijo, pravni svetovalec za avtorsko pravo, avtor osnutka prvega slovenskega zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki v osnovah velja še danes.
Okroglo mizo bosta povezovala Klemen Dvornik in Jurij Drevenšek.
Dogodek pripravlja ZDSFU za člane DSI in drugih društev. Prost vstop, prijave niso potrebne.

>torek, 18. 6., 15.00, Stolp Škrlovec – okrogla miza Smernice za snemanje intimnih prizorov

Okrogla miza je namenjena razpravi o pomembnih vidikih in izzivih, povezanih s snemanjem intimnih prizorov v filmski in televizijski industriji. Cilj dogodka je predstaviti in promovirati smernice za snemanje intimnih prizorov, ki jih je kot prve v Sloveniji pripravilo društvo DSI in ki zagotavljajo varno in spoštljivo delovno okolje za vse vpletene. S predstavniki društev se bomo pogovarjali o etičnih, pravnih in praktičnih vidikih snemanja takšnih prizorov ter o najboljših praksah, ki lahko pomagajo zaščititi igralce in druge AV ustvarjalce, ter skupaj iskali možne načine za njihovo implementacijo.
Okroglo mizo bo vodila Mojca Fatur, predsednica DSI.
Dogodek pripravlja Društvo DSI za člane DSI in ZDSFU. Prost vstop, prijave niso potrebne.

>torek, 18. 6., 17.00, Stolp Škrlovec – okrogla miza in predstavitev Certifikata Iskra

V Društvu DSI smo oblikovali certifikat, za pridobitev katerega se morajo udeleženci seznaniti z nekaj transparentnimi koraki, ki bodo omejili ali celo preprečili pojavljanje spolnega nadlegovanja in nasilja. Iz rezultatov ankete, ki smo jo izvedli leta 2021, izhaja, da je to prisotno tudi v AV sektorju. Certifikat Iskra je namenjen tako javnim zavodom, nevladnim organizacijam, AV producentom kot tudi posameznim projektom. V prvi vrsti se s certifikatom zavežemo k uporabi orodij, ki opolnomočijo vse sodelujoče v umetniškem procesu. Certifikat Iskra že odmeva v uprizoritvenih umetnostih, zdaj bi ga radi predstavili in razširili tudi v AV sektorju.
Predstavitev bo vodila Maja Sever, podpredsednica DSI.
Dogodek pripravlja Društvo DSI za člane DSI in ZDSFU. Prost vstop, prijave niso potrebne.

>sreda, 19. 6., 16.00–18.00, Stolp Škrlovec – delavnica European Actors Management

Kaj pomeni biti igralec v agenciji? Kaj je dober igralčev CV, headshot in showreel? Na delavnici bomo pregledali vaše predstavitvene materiale in jih poskušali izboljšati. Prav tako bomo podrobneje pogledali, kaj vse sestavlja delo agenta, in se naučili, kako čim bolje sodelovati. Pogledali si bomo tudi uporabnost spletnih casting portalov in se prepričali, ali jih je potrebno imeti in kako jih uporabiti v svoj prid.
Delavnico bo vodila Vida Cvar, EAM.
Dogodek je odprt za širšo javnost. Prost vstop. Predstavitvene materiale za delavnico pošljite na: vida@european-actors.com.

Kmalu predstavimo še strokovni četrtek in petek ter Krafftove družabne dogodke.

Deli: