Fotografija: Marko Modic, SLOGI - Gledališki muzej

Slovo od Janeza Bermeža

Drage kolegice in kolegi,

zapustil nas je naš dolgoletni sodelavec in prijatelj, igralec Janez Bermež.

Rodil se je 18. avgusta 1935 na Vrhniki. Študiral je na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani. Od leta 1962 je bil zaposlen v Slovenskem ljudskem gledališču – SLG Celje, ki mu je ostal zvest do upokojitve v sezoni 1999/2000.

Ob svoji bogati gledališki karieri, kjer je ustvaril skoraj 160 vlog in bil tako Borštnikov kot Prešernov nagrajenec (več o njegovem delu si lahko ogledate na spletni strani SLG Celje), je ustvaril tudi kar nekaj pomembnih filmskih vlog. Brez njega Vojko Duletić skoraj ni posnel filma: Deseti brat, Draga moja Iza, Na klancu. S Štiglicem sta sodelovala v nadaljevanki Strici so mi povedali, s Klopčičem v filmu Moj ata, socialistični kulak, s Pavlovićem pri Nasvidenje v naslednji vojni, z Ristićem v Ludi kući in v Idealistu s Pretnarjem. Leta 1978 je zaigral tudi v filmu Trinajst mesecev v letu (In einem Jahr mit 13 Monden) Rainerja Wernerja Fassbinderja. Slovel je po prefinjeni, študiozni in intuitivno poglobljeni igri. Pritegnila je že njegova karizmatična pojavnost. Sicer izrazit gledališki igralec je bil eden tistih, ki je igro vešče in z vso lahkotnostjo prilagajal filmskem mediju.

Janez Bermež je bil vabljen, da 28. marca 2020 kot častni član vstopi v naše društvo, kar je s hvaležnostjo tudi sprejel. Žal nas je zapustil, preden smo svoje načrte lahko izpeljali.

Dragi Janez, z vso častjo se poslavljamo od tebe!

Ob tem izrekamo svoje globoko sožalje svojcem, kolegicam in kolegom ter občinstvu, ki so ga spremljali na njegovi bogati življenjski in poklicni poti.

Upravni odbor društva DSI


Njegov izčrpnejši življenjepis si lahko ob tej priložnosti (objavljamo ga s prijaznim dovoljenjem njegovega matičnega SLG Celje) preberete na tej povezavi.

 

Deli: