Po isti poti se ne vračaj (1965), režija Jože Babič, na fotografiji Jože Zupan / Vir: Slovenska kinoteka

Projekcija restavriranega Babičevega filma o sezonskih delavcih

Vabilo Slovenske Kinoteke (zanjo Kristina Ravnikar, stiki z javnostmi):

Spoštovane in spoštovani,

v petek, 9. oktobra, vas vljudno vabimo na otvoritveno projekcijo na novo restavrirane in digitalizirane kopije Po isti poti se ne vračaj (1965) režiserja Jožeta Babiča.

Gre za prvi slovenski film, ki natančno, realistično in brezkompromisno raziskuje težave, s katerimi so se soočali sezonski delavci iz drugih jugoslovanskih republik na delu v Sloveniji, in za ostro kritiko miselnosti »domačinov«, ki ne sprejmejo prišleka, čeprav ga v strukturi svoje ekonomije še kako potrebujejo.

Ljubljansko premiero restavrirane kopije smo pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom. Projekt digitalne restavracije je vodila Slovenska kinoteka, potekal je v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS, s finančno podporo Evropske komisije v okviru programa Ustvarjalna Evropa. Digitalno restavracijo slike je izvedel Iridium Film, digitalno restavracijo zvoka pa L’immagine Ritrovata in Studio Ritem.

Prosimo, da si pravočasno zagotovite vstopnice, saj je njihovo število zaradi trenutnih ukrepov omejeno. Blagajna Slovenske kinoteke se odpre uro pred projekcijo filma.

Deli: