Poročilo s Kraffta 2022

Zaključila se je druga edicija mednarodnega Igralskega filmskega festivala Kranj – KRAFFT.

Staro mestno jedro Kranja je med 14. in 19. junijem znova utripalo v ritmu živahnega festivalskega vzdušja. Letošnje festivalsko dogajanje je zaobjelo več kot 30 filmskih dogodkov: celovečerni filmi, izbori kratkih plesnih, plesnih dokumentarnih in študentskih igranih filmov, okrogle mize, mojstrski tečaji, delavnice ter obilo priložnosti za druženje, mreženje in zabavo. Na festivalu smo gostili domače in tuje strokovnjake s filmskega področja, kot so britanski režiser Bill Anderson, hrvaški režiser Dalibor Matanić, slovenska režiserka in scenaristka Barbara Zemljič, vodilna britanska koordinatorka intimnih prizorov Ita O`Brien, kasting direktorica Yngvill Kolset Haga, hrvaška igralca Jelena Graovac Lučev in Leon Lučev ter drugi. Premierno se je na festivalu predstavil program ReActing as a Star, ki smo ga pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom..

Osrednji del festivalskega dogajanja je bil posvečen tekmovalnemu filmskemu programu. Devet celovečernih filmov se je potegovalo za nagrado zlato jabolko. Igralske presežke raznolikega tekmovalnega filmskega programa je ocenjevala tričlanska mednarodna žirija v sestavi Valentine Carnelutti, Marijane Brecelj in Sebastiana Cavazze.

Podelili so tri zlata jabolka: Zlato jabolko Grand Prix (za najboljšo glavno žensko ali moško vlogo oziroma za izjemen umetniški dosežek) in dve zlati jabolki za posebne igralske dosežke (za oblikovanje vidnega, prepoznavnega in izvedbeno dovršenega igralskega presežka).

Nagrado Grand Prix Zlato jabolko je prejela glavna igralska zasedba – Birgir Dagur Bjarkason, Askell Einar Palmason, Viktor Benony Benediktsson in Snorri Rafn Frimansson – filma Čudovita bitja režiserja Guðmundurja Arnarja Guðmundssona.

Obrazložitev žirije: Neverjetno živa prisotnost mladih igralcev pred kamero nas že od prvega kadra kot udar strele posrka v zgodbo in nam ne pusti dihati do samega konca filma. Zasedbi uspe odigrati vloge na način, o katerem vsaka velika filmska zvezda lahko le sanja. Talent take igralske zasedbe si zasluži priložnost študirati igro in iz tega velikega obeta zgraditi uveljavljeno kariero. Tako nadarjena igralska zasedba si zasluži priložnost za študij igre in razvoj obetavne igralske kariere.

Zlato jabolko za posebne igralske dosežke oz. najboljšega igralca je prejel Radoš Bolčina za vlogo v filmu Inventura (režija: Darko Sinko).

Obrazložitev žirije: V detajle razčlenjena vloga, v kateri se zrcali cela paleta razpoloženj in čustev; od otroške začudenosti, dvomov, strahu, jeze, preganjavice, olajšanja. Vedno znova je presenečen – skozi cel film rahlo naiven. Igra je pravilno dozirana, do konca izpeljana in je s tem tudi največja podpora žanru tega filma.

Zlato jabolko za posebne igralske dosežke oz. za najboljšo igralko je prejela Pantea Panahiha za vlogo v filmu Pohodi Plin (režija: Panah Panahi).

Obrazložitev žirije: Nagrada za najboljšo igralko gre Pantei Panahiha za njeno večplastno upodobitev vloge, ki se poklanja ne samo materam v družinah, temveč vsem ženskam – pravim stebrom – v družbi. Pantei graciozno uspeva prikrivati in hkrati nositi v sebi bolečino in skrb skozi celoten film. Pokaže optimizem, humor, materinskost, neposrednost ob skrbi za družino in njeno nepredvidljivo usodo. Preseneti nas s čustvenim prebojem – ki bi sam po sebi bil dovolj za nagrado – ki razkrije tako njeno igralsko kot tudi človeško moč. Ko poje o svoji bolečini ob izgubi in nujnosti, da se ne vda, se pred nami razlije čisto hvaležnost, ki jo čuti do življenja.

Branko Završan, predsednik festivala Krafft je ob čestitki prejemnikom nagrad in zaključku festivala povedal: »Srečen sem, da festival je. Srečen, da je druga edicija za nami. Še bolj srečen, ker se že poraja tretja. Srečen pa predvsem zaradi tega, ker vse skupaj na videz izgleda nedosegljivo, ampak smo ne glede na vse okoliščine držali standard, ki smo si ga zadali in ga letos celo presegli. Tako, da ne morem reči nič drugega kot: `Juhuhu, viva Krafft.`”

Festival Krafft se je zaključil s koncertom skupine Dan D. Na odru so se jim pridružili slovenski igralci.

Samo spomnimo: že na otvoritvenem večeru Kraffta 2022 so bile podeljene letošnje stanovske nagrade društva DSI-SPU. O tem smo pisali tukaj.

Se vidimo prihodnje leto, na tretji ediciji festivala Krafft.

POVEZAVA DO GALERIJE SLIK

Deli: