Vir: Signalni stolp (The Signal Tower), 1924, režija Clarence Brown

Pomemben spletni seminar o avtorskih pravicah

»Zakaj izobraževati, čemu kultivirati ljudstvo? Zato, ker je edino kultura tista, ki lahko prenovi in preobrazi človeka.
Zato, ker se lahko le izobražen človek zave pravic, ki mu po njegovem delu gredo.« Srečko Kosovel

Naj te zgornje besede pesnika vzpodbudijo, da se 2. maja ob 20.00 udeležiš seminarja na daljavo.
Z domačega naslanjača, prek zoom povezave, ki jo objavimo kmalu.
Govorili bomo o avtorskih in sorodnih pravicah, o direktivah, Pekinški pogodbi in še čem …

Kaj je to?

Izvedeli boste, ker nas bo v zvezi z našimi igralskimi in plesalskimi pravicami, in kako jih dosežemo, nagovoril Gregor Štibernik, direktor Zavoda za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del.

Za kaj gre?

Vedno več je VOD (video on demand) ponudnikov, kot so Netflix, Voyo, Hulu, Disney+ in drugi, ki služijo lepe denarce s posredovanjem AV vsebin. Mi jih (so)ustvarjamo, pa imamo od tega bore malo. Potem so tu tako imenovane „krčmarske pravice“ za predvajanje video vsebin po gostinskih lokalih. Mogoče si je vse pravice še najlažje predstavljati tako, da si rečemo, zakaj ne bi imeli naših pravic urejenih podobno kot glasbeniki, ki jih uživajo že desetletja.

Naj poudarimo, da tukaj ne gre samo za denar, ampak za naše pravice, ki izvirajo iz uporabe del, v katerih nastopamo.
Vse, kar želimo in pričakujemo, je, da smo vsaj v drobnem delu udeleženi pri prihodkih, ki se ustvarjajo še leta za tem, ko je delo posneto.

Zato je pomembno, da se izobrazimo, stopimo skupaj, in te pravice tudi zahtevamo.
Zavedati se moramo, da od leta 1995, odkar imamo ZASP (Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah), take priložnosti za pozitivne spremembe na področju naših pravic nismo imeli, in da je to okno, ki se tako na široko odpre morda enkrat v generaciji, potrebno izkoristiti.

Torej: dan po prazniku, ki ga praznujemo v spomin boja za delavske pravice, se podajamo v boj za pravice, ki izvirajo iz našega dela.

2. 5. 2021 ob 20.00!

Tvoj, moj, naš DSI

Deli: