Vir: Ramona, 1910, režija D. W. Griffith

Poklon Marijani Brecelj v Divači

Vabimo vas na Poklon Marijani Brecelj, ki bo potekal v petek, 1. julija, od 20.30 dalje na borjaču Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači.

Gledališka in filmska igralka Marijana Brecelj je vse od poznih šestdesetih let aktivno in opazno prisotna v številnih celovečernih, kratkih in televizijskih filmih ter nadaljevankah. Z izjemno iskrivostjo, naravnostjo in večplastno igro je v filmskem svetu dejavna še danes. Začela je kot profesorica v Sončnem kriku (Boštjan Hladnik, 1968) in bolničarka v filmu Peta zaseda (France Kosmač, 1968), nadaljevala pa z vlogo v filmu Vojka Duletiča Na klancu (1971) in številnimi drugimi vlogami.

V Divači bomo prisluhnili pogovoru Veronike Zakonjšek z Marijano Brecelj ter se sprehodili skozi igralkin bogat filmski in televizijski opus. Hkrati bo predstavljena ob tej priložnosti izdana knjižica, posvečena igralki, z besedili Veronike Zakonjšek in Metoda Pevca. Prireditev bo povezovala Nada Vodušek.
Marijani Brecelj se bomo v muzejskem letnem kinu poklonili z večerno projekcijo romantične drame Pod njenim oknom (režija in scenarij Metod Pevec, 2003), v katerem nastopa v izjemni vlogi nekonvencionalne mame mlade plesalke in učiteljice Duše. Za vlogo Vande je na Festivalu slovenskega filma prejela posebno nagrado žirije in naziv epizodna igralka leta.

Po projekciji bo dogodek ob obilici dobrega vina in hrane zaokrožil glasbeni nastop tria Fake Orchestra.

Vljudno vabljeni na srečanje pod zvezdami!

Iz Ljubljane bo ob 19. uri organiziran brezplačen prevoz z avtobusom, ki vas bo po prireditvi odpeljal nazaj domov. Prosimo, da svojo prisotnost na avtobusu potrdite na naslov press@kinoteka.si do 30. junija.

V primeru dežja bo prireditev potekala v dvorani Rudnik-Vreme v Famljah.

Prireditelji: Slovenska kinoteka – filmski muzej, Muzej slovenskih filmskih igralcev in Občina Divača.