Vir: Pohod lesenih vojačkov (March of the Wooden Soldiers), 1950, režija Gus Meins in Charles Rogers

Pismo predsednika DSI članicam in članom

Drage članice, dragi člani.

Spoštovani kolegi, spoštovane kolegice.

Preteklo je nekaj časa, odkar smo vas nazadnje obvestili o naših aktivnostih in načrtih, zato dovolite, da vas na hitro popeljemo čez plan prihajajočih dogodkov in aktivnosti.

Z veseljem lahko povemo, da smo se zaradi odličnega sodelovanja v preteklosti ponovno povezali s spletno casting platformo e-TALENTA in se dogovorili za novo promocijo našega društva in njegovih članov ter članic pomembnim akterjem v mednarodni filmski industriji. Da bi se čimbolje pripravili na predstavitev, ki se bo odvila 30. 3. 2023, vas že zdaj vabimo na brezplačni spletni webinar 7. 3. 2023 ob 16.00 s Sophio Tamaro, ki nam bo povedala in v praksi pokazala, kaj lahko naredimo, da izboljšamo svojo internetno prisotnost na casting platformah. Več informacij o dogodku in promociji boste prejeli kmalu preko elektronske pošte ter preko profilov na socialnih omrežjih. >>>VEČ O WEBINARJU

Vljudno vas vabimo, da si v koledarju rezervirate datume 10. 6. – 17. 6. 2023, ko bo v Kranju ponovno zaživel festival KRAFFT, kjer bodo tudi letos poleg dobrega strokovnega programa in okroglih miz podeljene društvene nagrade za izstopajoče igralske kreacije v preteklem obdobju!

V začetku meseca maja nas ponovno čaka tudi občni zbor društva. Bili bi zelo veseli, če se ga lahko udeležite, da lahko skupaj v živo pregovorimo delovanje in usmeritve društva, da slišimo, kaj vas zanima in kaj si želite ali pa samo da podate komentarje, predloge ali pripombe. O natančnem datumu občnega zbora in lokaciji vas še obvestimo.

Konec leta 2022 je z delovanjem pričela tudi delovna skupina, ki se ukvarja s predlogom pravične delovne pogodbe za igralce, kjer bo definirano, kako naj izgleda dobra in pravična pogodba, kaj so standardi in pogoji dela, kaj so pravice in dolžnosti, ki jih igralci želimo in zahtevamo. Skupina se ukvarja tudi s predlogi za pravična plačila, ki naj bi služili kot varovalke pred dumping cenami in izkoriščanjem našega dela, znanja in imena.

V kratkem bo v praksi zaživela tudi nova spletna stran društva ter katalog slovenskih igralcev in igralk talents.si v katerega boste vključeni vsi člani društva in vam bo nudil nove možnosti predstavitve in lažje elektronsko plačevanje članarine in prijavnin na delavnice ter dogodke v organizaciji društva preko spletnih bank.

Preko elektronske pošte vam bomo poslali tudi izsledke ankete o spolnem nadlegovanju v umetniških poklicih.

Odzvali se bomo pa tudi na neaktivnost Ministrstva za kulturo pri urejanju statusa in plačnega cenzusa samozaposlenih kolegov in kolegic, kot tudi na neurejenost položaja filmskih delavcev in filmskega sektorja v Sloveniji.

To je na kratko to, za več informacij in vprašanj smo vedno dostopni preko elektronske pošte ali da se nas pocuka za rokav, tako da kar pogumno. Če se nam pa želite aktivno pridružiti in pomagati pri kakšnem projektu ali imate kakšno idejo, ki bi izboljšala naš igralski prostor, prosim, ne odlašajte, pišite, rišite ali pokličite, z veseljem prisluhnemo vsem predlogom.

Lep pozdrav in vse dobro ter kreativno še naprej,

Jurij Drevenšek, predsednik DSI

Deli: