Vir: Beau Ideal, 1931, režija Herbert Brenon

Izobraževanje za certifikat Iskra

Članice in člani DSI in ZDUS smo skupino #znamiseneha ustanovili kot odgovor na razkritje o spolnem nadlegovanju na AGRFT. Ta dogajanja so izpostavila širši problem, ki ga imamo v celotni družbi, ne samo v kulturi.

Izvedli smo anketo, ki ste jo tudi vi, upam, izpolnili. Rezultati so pokazali, da pri obravnavi takih primerov potrebujemo sistemske spremembe in še bolj nujno izobraževanje in ozaveščanje.

Zato smo se odločili, da pripravimo certifikat Iskra, ki bo namenjen javnim zavodom, produkcijskim hišam, pa tudi fizičnim osebam v uprizoritvenih umetnostih in AV produkciji.

Za pridobitev certifikata bo potrebno izpolniti nekaj zahtev – izobraževanje vseh deležnikov v sodelovanju z nevladnimi organizacijami, ki se ukvarjajo s to tematiko; sprememba pravilnikov; izobražene in neodvisne zaupne osebe; dostopnost zgibank in plakatov, ki opozarjajo na spoštljivo ravnanje; vsako besedilo opremljeno z vodilom, ki sodelujoče poziva k spoštljivemu sodelovanju.

Razvoj certifikata Iskra je bil podprt tudi s strani Ministrstva za kulturo, z januarjem 2024 ga bomo začeli ponujati našim gledališčem, predstavili ga bomo tudi na Tednu slovenske drame, Borštnikovem srečanju in na Krafftu.

Izobraževanje bo že ta mesec in sicer 28. 1. ob 17h v prostorih Društva za nenasilno komunikacijo. Gre za dvourno brezplačno predavanje, za člane DSI bo tokrat na voljo 15 mest, tako, da vas vse vljudno vabimo, da se na predavanje prijavite na mail dsi.drustvo@gmail.com.

Verjamemo, da lahko skupaj ustvarimo boljše pogoje za ustvarjalno delo.

Deli: