Vir: Ne pozabi dihati, režija Martin Turk / Bela film (Slovenija), Quasar (Italija), Studio Dim (Hrvaška), RTV Slovenija, RAI Cinema / Svetovna distribucija: Intramovies / promocijski material filma, avtor fotografije Željko Stevanić

Igralske nagrade FSF 2020

Z večerno svečanostjo se je zaključil Festival slovenskega filma 2020, ki je tokrat v precej spremenjenih razmerah potekal v Ljubljani. Na njem so bile podeljene naslednje igralske nagrade:

Vesno za glavno moško vlogo prejme Primož Bezjak za vlogo Kreona v filmu Antigona – kako si upamo!

Primož Bezjak je sloviti lik antične dramatike v sodobni različici upodobil z načrtno arhaičnostjo, ki pa kljub temu deluje sodobno in svetovljansko. Njegova hipnotična prezenca doživi vrhunec v kadru, v katerem se skozi kamero neizprosno zazre v Antigono, a hkrati tudi v oči in dušo gledalca, in ga prisili, da preizpraša svoj odnos do sveta, v katerem živimo.

Primož Bezjak v filmu Antigona – kako si upamo! / Vir: Slovenski filmski center, avtor fotografije Mitja Ličen

Vesno za stransko moško vlogo prejme Gojmir Lešnjak Gojc za vlogo učitelja Tundre v filmu Košarkar naj bo 2.

Gojmir Lešnjak se vloge kljub žanru loti z vso resnostjo, in čeprav bi ga ta okvir prav zlahka odnesel čez rob, se vedno ustavi tik pred njim. Z disciplinirano natančnostjo odmerja poante gegov in, čeprav gre za stransko vlogo, prepričljivo odigra ves spekter čustev, od zlobe in maščevalnosti do naklonjenosti glavnim junakom ter tako znova potrdi, da ni velikih in malih vlog.

Gojmir Lešnjak Gojc v filmu Košarkar naj bo 2 / Vir: promocijski material filma

Vesno za stransko žensko vlogo prejme Katarina Čas za vlogo Klavdije v filmu Paradise – novo življenje.

Katarina Čas svojo vlogo v tujem jeziku odigra z neverjetno lahkotnostjo in občudovanja vredno suverenostjo. Čeprav se zdi, da njene ustvarjalno-igralske odločitve vodi predvsem načelo »manj je več«, s svojo toplino prepriča ne le glavnega junaka temveč tudi gledalce. Kljub minimalističnemu igralskemu izrazu Katarina Čas tako ustvari polnokrven ženski lik.

Katarina Čas in Vincenzo Nemolato v filmu Paradiso – novo življenje / Vir: promocijski material filma

Vsi trije nagrajenci so člani DSI in jim za njihov uspeh iz srca čestitamo! Več o ostalih nagrajencih najdete na naslednji povezavi: https://www.fsf.si/2020/nagrade/

Deli: