Vir: Znotraj naših vrat (Within Our Gates), 1919, režija Oscar Micheaux

DSI v Portorožu

Bliža se 25. Festival slovenskega filma Portorož, ki bo potekal med 25. in 30. oktobrom 2022. Program je že objavljen na uradni spletni strani festivala.

Še posebej vabljeni na dogodke, kjer neposredno sodeluje tudi Društvo DSI, spodaj jih izpostavljamo.

Prejemnica nagrade Metoda Badjure – Milena Zupančič
Društvo DSI je za nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti predlagalo Mileno Zupančič. Strokovna komisija je prepoznala predlog kot priložnost, da se Mileni izkaže spoštovanje do njene ustvarjalne poti, ki močno označuje slovenski kulturni in družbeni prostor.
Nagrada bo podeljena na slovesnosti ob odprtju Festivala slovenskega filma Portorož v torek, 25. oktobra, ob 19.00.
Vabljeni, da se ji poklonite s svojo prisotnostjo. Na voljo je nekaj vabil za člane društva DSI, vendar je število mest omejeno, zato prosimo, da se najkasneje do nedelje, 16. 10., prijavite na info@drustvodsi.si tisti, ki bi se želeli udeležiti otvoritve.

Sreda, 26. oktober, ob 11.00
Drugi dan festivala bo potekal posvet društva DSI – Intimni prizori na filmu.
Intimni prizori na filmu so bili tema strokovnega programa letošnjega igralskega festivala Krafft. Ob odprtem dialogu s soavtorji na okroglih mizah, z delavnico vodilne britanske koordinatorke za intimne prizore Ito O’Brien in predstavitvijo britanskih smernic za snemanje teh prizorov, ki jo je pripravil Bill Anderson, smo pridobili dragocena spoznanja in nova orodja za snemanje intimnih prizorov. Smernice bi radi prilagodili slovenski praksi in jih postavili za standard pri snemanju AV produkcij. Kako? O tem se bomo pogovarjali s kolegi režiserji, snemalci in producenti.
Sodelujoči: Klemen Janežič, Matevž Luzar, Ida Weiss, Petra Vidmar, Lev Predan Kowarski, Marko Brdar
Pogovor bo vodila Mojca Fatur, članica upravnega odbora Društva DSI.
Po posvetu vabljeni na ribje okrepčilo.

Četrtek, 27. oktober, ob 10.00
Tretji dan festivala bo zaznamoval tradicionalni strokovni posvet AIPA – Včeraj, danes, jutri. Letos bo poudarek na nedavni implementaciji Direktive o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu. V pogovoru z imetniki pravic in strokovnjaki bodo osvetlili, kaj je veljalo od leta 1995 do danes, kaj prinaša ravnokar sprejeta zakonodaja avtorjem, kaj igralcem in kaj producentom, razpravo pa zaključili z izzivi, ki ostajajo.
Po dogodku bo sledilo slavnostno druženje s pogostitvijo.

Vabljeni, da se nam pridružite v Portorožu!

Deli: