Vir: D.O.A., 1950, režija Rudolph Maté

AIPA – pogovori z igralci

Pomemben zapis direktorja AIPA, k.o.:

Spoštovani igralci in drugi AV izvajalci!

11. oktober 2010 štejemo za rojstni datum AIPA, saj je takrat naša kolektivna organizacija dobila prvo veljavno dovoljenje. Prvih deset let ni minilo brez velikih težav in raznovrstnih peripetij, zato je naša prva okrogla obletnica vredna trajnega spomina in veselega proslavljanja. Žal bo začasno ostalo bolj pri spominu. Pred meseci smo še ‘upali in se bali’, kovali načrte, zdaj pa je jasno, da bomo praznovali z zamudo, vendar bomo. Za to je veliko razlogov. Za oddaljene opazovalce je teh deset let morda minilo mirno in nevidno, za vse filmske ustvarjalce, ki ste bili aktivno udeleženi v pionirskih letih AIPA, pa so bila to leta stresnih konfliktov, leta učenja, improviziranja, birokratskih zapletov, napornih političnih angažmajev in marsikdaj žal tudi čezmerne osebne izpostavljenosti.

Po zaslugi vseh vas je AIPA v minulih desetih letih prehodila pot od porodnih krčev do ene najsodobnejših in strokovno avtonomnih kolektivnih organizacij v Evropi. Ponosni smo, da svojih organizacijskih rešitev nismo kopirali iz že obstoječih ureditev, ampak smo zmogli samozavestno uveljaviti izvirno in za slovenske razmere najbolj primerno obliko kolektivnega uveljavljanja avtorskih pravic na avdiovizualnem področju. Presegli smo zastarelo politiko parcialnih interesov in se pod skupno streho združili avdiovizualni avtorji, producenti in izvajalci. Prerokovali so nam hiter razpad, zgodilo pa se je nasprotno: skupaj smo postali močnejši. Danes smo v evropskem prostoru še vedno nekaj posebnega in delali bomo na tem, da bomo čez deset let vzor.

Ob priložnosti naše obletnice smo posneli daljše pogovore z nekaterimi ‘prvoborci’ v vseh skupinah imetnikov pravic. Pripeta je povezava na krajši napovednik, ki vas morda zvabi, da si vzamete zimsko urico in si pogledate priložnostne pogovore z igralci, avtorji, producenti, pravniki in strokovno službo. V kratkem vas bo v nabiralniku pričakala tudi najnovejša številka Megafona s pogovori v tiskani obliki. Za vas. Za nas. Za spomin.

Pogovori z igralci – trailer from AIPA, k.o. on Vimeo.

Hvala vsem, ki ste v teh desetih letih sodelovali v okviru AIPA, hvala vam za posluh in strpne dialoge in hvala, ker verjamete, da bomo tako zmogli tudi v prihodnje.

Gregor Štibernik

Deli: