Nagrajenci 2021

Bienalno nagrado častni LOK

za življenjsko delo prejme plesalec, koreograf, gledališki in filmski režiser

MILKO ŠPAREMBLEK

Milko Šparemblek se je rodil v Prevaljah na Koroškem 1. 12. 1928. Ko je imel tri leta, se je družina zaradi dela preselila na Hrvaško, kjer se je šolal in postal baletni solist v Hrvaškem narodnem gledališču leta 1952. Potem je klasično baletno šolanje nadaljeval v Parizu in Moskvi, študij modernega plesa pa pri Joséju Limónu in Marthi Graham v New Yorku. Postal je član številnih plesnih skupin v Parizu, vključno pri Janine Charrat, Béjartovem Baletu zvezd, Miloradu Miškoviću in Ludmili Tcherini. Leta 1955 je tudi koreografiral svoj prvi balet “L’Echelle”. Bil je baletni mojster v Bruslju pri Béjartovem Baletu XX. stoletja, direktor v Lizboni in Lyonu, njujorški Metropolitanski operi in v Zagrebu. Pripravljen pa je bil, da bi postal tudi baletni vodja v Ljubljani. Na mednarodnih odrih je postavil okoli 150 baletnih, opernih in gledaliških predstav. Za svoje delo je prejel čez dvajset nagrad – tudi našo Prešernovo!

Kot plesalec, režiser, koreograf in dramaturg je ustvarjal v okoli štiridesetih plesnih filmih in izvirnih televizijskih postavitvah v Franciji, Monaku, Belgiji, na Hrvaškem, v Nemčiji in Sloveniji vse od leta 1958. To bo pri nas še v prihodnje težko dosegljiv rekord, ne le zaradi števila del, ampak tudi zaradi njegove mednarodne veljave. Vsekakor je Milko Šparemblek za nas pionir na tem področju. Svetovno znan je film “Ljubimca iz Teruela” iz leta 1961, v katerem je plesal glavno moško vlogo in bil koreograf. Na RTV SLO je ohranjenih pet njegovih stvaritev: »Enigma Gallus« na Gallusovo glasbo (1989), »Hudičev trio« na Tartinijevo glasbo (1994), »Objem« na glasbo Vivaldija in Wagnerja (1995), »Epitaf za Srečka« na glasbo Kumarja (1998), »Toccata« in »Fuga v d-molu« na Bachovo glasbo (2000).

Delo Milka Šparembleka bo v slovenski baletni dediščini verjetno ostalo nepreseženo. Baletni par Pia in Pino Mlakar ter Milko Šparemblek so naše umetniške osebnosti, ki so trajno zapisane v svetovni plesni zgodovini.

Niko Goršič

Foto Darja Štravs Tisu

Nagrado LOK

za izjemno plesno stvaritev na filmskem in avdiovizualnem področju
prejme kratki eksperimentalni plesno-gibalni film CIRCULAT.

Utemeljitev:

Kratki eksperimentalni plesni film Circulat je delo sedmih mladih plesalcev in plesalk in režiserja Matjaža Mraka. Plesne ustvarjalke in ustvarjalci z mladostniško vnemo oživljajo zapuščene, zaprašene, od sveta pozabljene rudniške prostore; dekleta z ženstveno poetiko vstopajo v prostore surovega betona, mehčajo brezizhodnost situacije in razpirajo vprašanja ljubezni v času pozabe. Kamera smelo lovi njihov trud iskanja svobode, izpostavlja detajle izčrpanosti in ujame trenutke intime. Plesni film Circulat je kakovosten filmski izdelek, iz njega veje mladostniška plesna zagnanost, obenem pa se čuti premišljenost koncepta in opazi profesionalnost kamere, vse našteto skupaj tvori poetično in pomensko celoto, ki tvori čudovit preplet plesne in filmske umetnosti.

Koreografija: Urša Rupnik

Ples in soustvarjanje: Sanja Spirić, Borut Mlakar, Tina Benko, Neža Jamnikar, Urša Rupnik, Ema Križič, Jelena Radoičić

Scenarij, režija, direktor fotografije, montaža: Matjaž Mrak

Prizor iz plesnega filma Circulat